Ga naar hoofdinhoud

3 tips voor meer duurzaamheid in je bedrijf

Steeds vaker willen ondernemers in Nederland iets aan duurzaamheid doen. Het is met name sinds de coronacrisis het geval dat de ogen van veel ondernemers (en particulieren) zijn geopend. Zo blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal dat 1 op de 3 Nederlanders sinds het begin van de pandemie duurzamer wil leven. Beschik je over een eigen bedrijf en ben je benieuwd naar welke stappen je kunt nemen om meer duurzaamheid in je organisatie te krijgen? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Stap over op groene zakelijke energie voor meer duurzaamheid

Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt zetten als ondernemer is de overstap op groene zakelijke energie. Groene stroom is namelijk een duurzaam alternatief op grijze energie, de standaard vorm van energie die we jarenlang hebben afgenomen. Door aan de slag te gaan met een energievergelijker zakelijk scoor je binnen no time een groen energiecontract dat bij je bedrijf past. Het grote voordeel van groene stroom is dat er veel minder CO2 vrijkomt bij de productie ervan in vergelijking met de uitstoot bij grijze energie. CO2 is ontzettend schadelijk voor het milieu en het klimaat. Daarnaast wordt groene energie uit natuurlijke bronnen gehaald die nooit op zullen gaan zolang de aarde bestaat. Denk aan de zon en de wind, maar ook aan het water. Grijze energie wordt daarentegen uit fossiele bronnen gehaald, zoals aardolie en steenkool, die helaas niet onuitputtelijk zijn.

Wek je eigen groene energie op met zakelijke zonnepanelen

Om nog een stapje verder te gaan in het kader van duurzaamheid en energie kun je zakelijke zonnepanelen aanschaffen. Met die zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op; direct uit de zon. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik. Het maakt niet uit of je grootzakelijke energie afneemt of wanneer je een kleinzakelijke energieverbruiker bent; in beide gevallen is het mogelijk om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je de investering erin gemiddeld binnen acht tot tien jaar hebt terug hebt verdiend. Omdat zonnepanelen gemiddeld 20 tot 25 jaar mee kunnen gaan, betekent dit dat je al die tijd nog gebruik kunt maken van gratis energie die ook nog eens verantwoord is. Dat is dus een hele mooie win-winsituatie voor zowel een betere wereld als voor je zakelijke portemonnee.

Tweedehands kantoormeubilar en refurbished apparatuur

Als er tot slot iets past bij een duurzamer kantoor of een duurzamere organisatie dan is het wel de keuze voor tweedehands. Tegenwoordig is er ontzettend veel keuze op het gebied van tweedehands kantoormeubilair. Er staan (web)winkels vol goede bureaus, bureaustoelen, archiefkasten en andere kantoormeubels die zeker nog een of twee rondes mee kunnen gaan. Daar betaal je doorgaans ook nog eens veel minder geld voor terwijl je je steentje bijdraagt aan een beter milieu. Naast tweedehands kantoormeubilair heb je nog de keuze voor refurbished apparatuur. Dat zijn apparaten zoals laptops en smartphones die al eens gebruikt zijn, maar die volledig zijn nagekeken en waar nodig gerepareerd of opgelapt zijn waardoor ze weer als nieuw zijn. Ook daar betaal je minder geld voor, terwijl ze het wel als nieuw doen en er vaak ook gewoon als nieuw uitzien. Dat is een goede deal voor je eigen portemonee én voor een betere wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.