Ga naar hoofdinhoud

Drie tips om duurzamer te ondernemen

Duurzamer ondernemen

Duurzaam ondernemen staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Het is niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook nog eens goed voor de reputatie van het bedrijf. Hoewel het dus hoog op de agenda staat, merk je toch dat veel ondernemers het moeilijk vinden om hier vorm aan te geven. Want waar begin je?

Waarmee maak je het verschil als het gaat om duurzaam ondernemen? Met onderstaande drie tips kun je direct acties op de agenda zetten.

1 Energieverbruik verminderen

Een eerste en eenvoudige stap is het energieverbruik op kantoor te verminderen. Je kunt dit doen door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een pc door een laptop. En wist je dat als je apparatuur buiten werktijd uitschakelt, dat dit al enorm kan schelen op je energierekening? Ook het licht uitdoen op kantoor als niemand aanwezig is kan helpen bij het verminderen van je energieverbruik. Daarnaast kun je er ook aan denken om de verwarming een graadje lager te zetten. Of kies voor een elektrische haard. Dit voegt niet alleen veel sfeer toe aan het kantoor, maar zorgt ook nog eens voor extra warmte.

2 Thuiswerken en vervoer

Het vervoer is ook iets wat je direct op de agenda kunt zetten. Laat je medewerkers bijvoorbeeld meer thuiswerken, zolang dit tot de mogelijkheden behoort. Of laat ze meer met het openbaar vervoer komen en geef ze hiervoor een zakelijke OV-kaart.
Een andere optie is om de focus meer te leggen op elektrisch vervoer. Denk aan het stimuleren van elektrische auto’s, door middel van de aanschaf van laadpalen, of door elektrische bedrijfsauto’s aan te schaffen.

3 Stop met printen

Veel bedrijven werken al zoveel mogelijk online, maar zijn nog wel fanatiek aan het printen. Bespaar op elektriciteit en papier en gebruik de printer alleen als het echt niet anders kan. Of als je het printen niet kan loslaten; kies dan voor dubbelzijdig printen. Dat scheelt toch weer in het aantal papiervellen die je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.