Ga naar hoofdinhoud

Energie besparen in de fabriek: gunstig voor het klimaat én de portemonnee

Energie besparen in de fabriek

CO2-reductie wordt steeds belangrijker. Zeker om de  gestelde klimaatdoelstellingen te halen. Ook de huidige extreemhoge energieprijzen zijn voor veel bedrijven een aanleiding om te investeren in energiebesparing. Het besparen van energie in een bedrijfspand hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is meer een kwestie van doen! Bovendien wordt op deze manier niet alleen geld bespaard; het bedrijfspand wordt ook nog eens meer waard!

Al jarenlang staat het besparen van energie hoog op de agenda van veel verwerkingsbedrijven. Ook steeds meer klanten stellen eisen aan de duurzaamheid van hun leveranciers. Het is dus heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Zet het onderwerp daarom structureel op de agenda. Breng goed in kaart waar het bedrijf nu staat en wat je bijvoorbeeld de komende vijf jaar wilt bereiken.

Duurzame energie

Een eerste stap is het omlaag brengen van de energierekening. Zonnepanelen zijn daar een uitstekend middel voor. Ook kun je ervoor zorgen dat er minder warmte het pand verlaat door een goede isolatie toe te passen. Vergeet ook niet om de procesleidingen en procesinstallaties goed te isoleren. Dat kan voor een flinke besparing zorgen.

Isolatie

Heb je alles goed geïsoleerd? Zorg er dan wel voor dat je een goede ventilatie hebt. Als alle gaten en kieren zijn afgedekt en de deuren zijn gesloten, dan komt er geen frisse lucht naar binnen. Deze heb je wel nodig om een goed werkklimaat te realiseren. Bovendien is er dan minder kans op schimmel.

Warmtepompen

Een andere zeer energiezuinige maatregel is de aanschaf van een warmtepomp. Hiermee kan de restwarmte uit het productieproces voor andere doeleinden worden benut. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt: chemische warmtepompen, compressiewarmtepompen en tot slot zijn er damprecompressiesystemen. Deze laatste twee mogelijkheden maken gebruik van  elektriciteit om de restwarmte verder te verwarmen. Bij chemische warmtepompen wordt gebruik gemaakt van fysische reacties. Handig is dat deze systemen zelf al gebruik maken van de restwarmte. Daardoor is er minder elektriciteit nodig.

Energieleverancier

Verder is het natuurlijk heel slim om te kijken of je niet teveel betaalt voor de energie die geleverd wordt via de energieleverancier. Online kun je gemakkelijk de aanbieders van zakelijke energie vergelijken. Door voor de juiste energieleverancier te kiezen, kun je vaak een flinke besparing realiseren. Let wel goed op de duur van je contract, want soms worden boetes berekend bij te vroeg overstappen.

Denk goed na!

Wij adviseren om goed na te denken en alert te zijn. Een grote energievreter in veel bedrijfshallen is perslucht. Probeer dus zo zuinig mogelijk met de persluchtapparaten om te gaan. Kies voor efficiënte en slimme aandrijvingen. Uit onderzoek blijkt dat er met behulp van dit soort aandrijvingen zo’n 20 tot 30 procent bespaard kan worden.

Vergeet tot slot niet dat duurzaamheid meer is dan alleen energiebesparing. Door te kiezen voor secundaire materialen belast je het milieu een stuk minder dan met primaire grondstoffen. En zo zijn er nog tal van manieren om CO2 te besparen! Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.