Ga naar hoofdinhoud

Mobiele stofmeting direct in mg/Nm³

Opstelling voor stofmeting

Optyl, specialist in gas- en stofmetingen, heeft in eigen huis een gepatenteerde, draagbare analyzer ontwikkeld die overeenkomstig NEN-EN-13284-1 stof meet en daarbij het resultaat direct weergeeft in mg/Nm³.

De stofmeting is gebaseerd op de isokinetische staalname zoals gebruikt voor kalibratiemetingen van stof. Dit houdt in dat de snelheid van het luchtstaal in de aanzuigleiding continue dezelfde is als die in het systeem. Samen met het staal worden ook de temperatuur, vochtigheid en druk gemeten.

Opstelling
Het eerste gedeelte van de opstelling betreft de klassieke isokinetische bemonstering zoals die door milieulabo’s wordt uitgevoerd. In de analyzer kan daarbij een filter worden geplaatst om conform de procedure ook een gravimetrische stofbepaling uit te voeren.
Het tweede gedeelte is een laserdiffractie stofmeter met een nauwkeurigheid van 1µg/m³.  Ook hier wordt van het staal de temperatuur, vochtigheid en druk gemeten, alsmede de zuurstofconcentratie en massadebiet. Deze bijkomende parameters maken het mogelijk om het meetresultaat te herleiden naar normale omstandigheden en zodoende een resultaat in mg/Nm³ te presenteren.
De hele opstelling is ingebouwd in een draagbare koffer die on-site kan worden ingezet. Het systeem wordt geregeld via een PLC en HMI. De pomp van het systeem is tegen de invloed van vocht beschermd. Tot de opties behoren een verwarmde meetsonde en diverse communicatie-systemen.

Toepassing
De analyzer geeft direct een correcte stofconcentratie aan en is dus uitermate geschikt voor de controle van filters door filterfabrikanten en eindgebruikers die hun processen willen optimaliseren. Wekenlang wachten op uitslagen van milieulabo’s behoort daarmee tot het verleden.

Optyl meetkoffer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.