Ga naar hoofdinhoud

ROVC: technicitekort remt energietransitie

Nijpend personeelstekort

Het tekort aan technisch personeel brengt de haalbaarheid van de energietransitie in het geding, zo zegt 53 procent van de bedrijven in de technische sector. Dit staat in de jongste, zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC.

Bovendien zorgt de energietransitie volgens ruim vier op de tien bedrijven (42%) ervoor dat het aantal vacatures nog verder groeit. Dat wringt met de ambitie van de overheid om in Nederland in 2030 alle energie uit duurzame bronnen te halen. Bijna de helft (45%) van alle ondervraagde HR-beslissers acht deze doelstelling onhaalbaar. Toch bestempelt een vijfde (19%) van de technische organisaties de energietransitie als de belangrijkste ontwikkeling binnen de techniek.

Klimaatdoelen

John Huizing, directeur van ROVC: “Om de klimaatdoelen van de overheid te bereiken, zijn volgens berekeningen van de NVDE 23.000 tot 28.000 extra technici nodig. En dat terwijl er nu al een gigantisch tekort is aan technische vakmensen. Wie een zonnepaneel, laadpaal of warmtepomp wil, moet maanden wachten. Zonder nieuwe maatregelen zet de arbeidskrapte niet alleen een streep door de energietransitie, ook worden we als land minder innovatief met alle gevolgen voor de welvaart van dien. Zij-instromers vormen een belangrijk onderdeel van de oplossing, maar zij moeten wel geënthousiasmeerd worden om zich te laten omscholen voor de techniek. Met het afschaffen van het STAP-budget, één van de belangrijkste middelen binnen het overheidsinitiatief Leven Lang Ontwikkelen, gaat een laagdrempelige manier om kennis te maken met ons vak verloren. Zonde, want het was in potentie een effectief instrument om het personeelstekort terug te dringen en duurzaamheidsambities waar te maken. Ik hoop dat we met de overheid, organisaties en brancheverenigingen kunnen kijken naar een goed alternatief.”

TechBarometer

De online onderzoeken ten behoeve van de TechBarometer 2023 zijn uitgevoerd door Markteffect in opdracht van ROVC en TechniekOpleiding.nl. De respondentengroep van de HR-beslissers beslaat 1.000 respondenten die allemaal (mede)beslisser zijn van het personeelsbeleid en HR-gerelateerde zaken in techbedrijven. De respondentengroep van technici bestaat uit 2.727 techneuten. De groep potentiële zij-instromers bestaat uit 1.038 respondenten die momenteel werkloos zijn of werken in andere branches dan de techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.