Ga naar hoofdinhoud

Salmonella-chocolade Callebaut vergist

Callebaut Wieze

Een met salmonella besmette partij chocolade van Barry Callebaut in Wieze (België) wordt niet verbrand maar in biogascentrales vergist.

De circa 1000 ton besmette chocolade – die ook niet meer geschikt was als grondstof voor diervoeding – levert bij de vergisting behalve biogas ook elektriciteit en mineralen op. De chocolade vormt aanmerkelijk meer biogas dan het organisch afval dat gebruikelijk wordt vergist. De mineralen zijn inzetbaar voor de productie van kunstmest. Met de groene stroom kunnen 300 tot 500 gezinnen een jaar lang van stroom worden voorzien.

Lecithine

De oorzaak van de Salmonella-besmetting bij Callebaut, die op 27 juni werd ontdekt, bleek de levering van één batch gecontamineerde lecithine van een Hongaarse producent. Deze lecithine (een emulgator) is door een derde partij aangevoerd. De besmette chocolade is niet op de markt gekomen.

Kennelijk is salmonella een risico waarmee ook andere chocoladefabrieken hebben te maken. In april moest Ferrero zijn fabriek in Aarlen na een salmonellabesmetting meer dan een maand sluiten.

Bronnen VRT, De Morgen

Lees ook Puratos verdubbelt chocolade-productie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.