Ga naar hoofdinhoud

Stikstofcrisis: een mening

Stikstof-depositie (RIVM)

Stikstof is van zichzelf niet schadelijk. Maar er zijn vormen van stikstof, zoals stikstofoxiden en ammoniak, die ervoor zorgen dat planten en diersoorten verdwijnen. Daarnaast zijn die stoffen niet best voor de gezondheid, zegt het RIVM.

Na de stikstofuitspraak van de Raad van State eind mei kwamen geen vergunningen meer af en zijn in het hele land bouwprojecten stil komen te liggen. De overheid moet de stikstofuitstoot drastisch omlaag brengen om te kunnen voldoen aan Europese regels voor de Nederlandse natuurgebieden.

Het leeuwendeel van de stikstofdepositie in Nederland komt naar schatting uit de landbouw (46%) en uit het buitenland (32%). Huishoudens en wegverkeer nemen elk 6% voor hun rekening. De industrie is hekkensluiter met een bijdrage van slechts 2%.

Om de stikstofuitstoot te beperken, heeft het kabinet maatregelen afgekondigd die vooral de veehouderij, de bouw en de mobiliteit treffen. Zo wordt ingezet op ander veevoer (met minder eiwitten), sanering van varkenshouderijen, emissiearme bouwtechnieken, aardgasloos wonen en het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen.

Ondanks het zeer geringe aandeel van de procesindustrie in de stikstofcrisis wordt deze sector indirect wél getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de toeleveranciers van veevoeders en bouwstoffen. Het wordt tijd dat deze effecten óók in de afwegingen worden meegenomen bij het vinden van een liefst snelle politieke oplossing. Anders verdwijnen er niet alleen planten en dieren, maar ook bedrijven en vakmensen.

Jos Verleg, hoofdredacteur Vakblad BULK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.