Ga naar hoofdinhoud

Unilin recycleert houtvezels uit MDF-platen

Houtvezels

Unilin Group heeft een technologie ontwikkeld om de houtvezels uit gebruikte MDF- en HDF vezelplaten en spaanplaten op rendabele manier te recupereren als grondstof voor nieuwe vezelplaten voor de meubelindustrie, interieurbouw en laminaatvloeren.

Tot voor kort was het door het gebruik van lijm als bindmiddel voor vezelplaten niet mogelijk om de houtvezels op industriële schaal economisch verantwoord te recycleren. Dankzij een innovatief procedé zijn de houtvezels nu wél te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. De levensduur van het materiaal kan zo worden verdubbeld.

Intern en extern

Unilin Group zal de technologie eerst inzetten voor de recyclage van intern gebruikt materiaal in haar fabriek in Bazeilles (Frankrijk), waar het bedrijf MDF- en HDF-platen produceert. Daarna wordt de capaciteit opgevoerd zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren kunnen worden gerecycleerd.

Reductie CO2-uitstoot

Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecycleerde vezels. Het bedrijf zal hierdoor in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan C02 in de houtvezels opgeslagen te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.