Ga naar hoofdinhoud

Van Beek en PeelPioneers ontwikkelen persschroef voor biomassa

De inloop (l) en uitloop van de Soft Squeezer

PeelPioneers, dé schillenboer van de 21e eeuw, ontwikkelde samen met Van Beek Schroeftransport de Soft Squeezer. Deze revolutionaire persschroef tilt de circulaire economie naar een volgend niveau en biedt perspectief voor het verwerken van toekomstige biomassastromen. “Ruim 60 procent van de massa van een sinaasappelschil belandde voorheen bij het verbrandingsafval. Hartstikke zonde!”, aldus Sytze van Stempvoort, Chef Schillenboer en één van de drie oprichters van Peel Pioneers.

auteur: Zamire Willems/CM Communicatie

De in Den Bosch gevestigde scale-up zamelt sinds de oprichting in 2017 inmiddels zo’n 45.000 kilo sinaasappelschillen per dag in bij horeca en retail. Tot voor kort waren de schillen niet meer dan nutteloze overblijfselen van vers geperst sinaasappelsap. Vandaag de dag is het een gewilde groene reststroom, die wordt omgezet tot onder andere functionele voedingsvezels voor levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten. “Als consument sta je er niet bij stil hoeveel van dit soort pulp in omloop is, daar kun je echt heel veel meer mee doen. Wij bieden lokale grondstoffen die op een duurzame manier geproduceerd worden, niet van heinde en verre komen en kwaliteit én betrouwbaarheid uitstralen”, zegt Van Stempvoort. Hij omschrijft de startup als een schoolvoorbeeld van een circulaire economie en een wereldwijde pionier wat betreft circulaire oplossingen voor sinaasappelschillen.

Pectine

De toenemende vraag naar onder meer koudgeperste olie en geconcentreerd sinaasappelaroma bracht het bedrijf op het pad van Van Beek Schroeftransport, toen een gewenste machine niet bleek te bestaan. Van Stempvoort: “Hard persen heeft als nadeel dat de van nature aanwezige pectine (een natuurlijk bindmiddel in de celwanden van planten en fruit, zoals in een sinaasappelschil, red.) naar buiten treedt. Dat bemoeilijkt niet alleen het olie-win-proces, maar heeft ook een negatief effect op de olie en dus de kwaliteit. Een fijne, precaire balans tijdens het persproces is daarom erg belangrijk.”

Meer over dit innovatieve project

Meer over Van Beek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.