13 inzendingen voor Proces Innovatie Prijs

Tekst verkleinenTekst vergroten
Tekstgrootte:
 
01 augustus 2018 07:09 uur | 718 keer bekeken
13 inzendingen voor Proces Innovatie Prijs

Tot dusver hebben zes bedrijven – Van Beek, Tetra Pak, Dinnissen, Bilfinger Tebodin, Agidens en Quality2Process – in totaal 13 inzendingen gedaan voor de Proces Innovatie Prijs (PIP), een initiatief van Machevo & Bulk Vereniging.

De inzendingen voor de Proces Innovatie Prijs (PIP) dingen mee naar een juryprijs én een publieksprijs. U kunt op de stembutton onderaan dit bericht een stem uitbrengen op de innovatie die u het meest aanspreekt. Op woensdag 3 oktober - de tweede dag van de vakbeurs Industrial Processing (2-5 oktober 2018) - wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de PIP.

Schroefwarmtewisselaar
Van Beek Schroeftransport; Twister verticale schroefwarmtewisselaar voor viskeuze producten. De installatie is ontwikkeld in samenwerking met Kapp, specialisten in warmteoverdracht en warmtewisselaars. De Twister is een aantrekkelijk alternatief voor bestaande geschraapte warmtewisselaars, die storings- en onderhoudsgevoelig zijn. De innovatie betreft (1) het vergroten van het warmte-overdragend oppervlak zonder de machine aanzienlijk groter te maken, (2) het verlagen van de operationele kosten en (3) het verlagen van de storingsgevoeligheid. De Twister bestaat uit een verwarmde of gekoelde binnenbuis die statisch in een dubbelwandige buitenmantel staat. De ruimte tussen de binnenbuis en buitenmantel wordt gevuld met het te verwarmen of te koelen product. Het product wordt door de installatie geperst (ongeveer 16 barg). Om te voorkomen dat het product aan zowel de binnenbuis als de buitenmantel aankleeft (met een warmte-isolerende vervuiling als gevolg), schraapt een asloze schroef het aanklevende materiaal af. Deze asloze schroef draait om de binnenbuis. De verblijftijd van het product kan worden geregeld op basis van het toerental en de draairichting van de schroef.

Paddle-menger
Tetra Pak; Powder Mixer B3500. Deze dubbelassige paddle-menger is speciaal ontwikkeld voor het snel, accuraat en productvriendelijk mengen van poeders in de voedingsmiddelenindustrie. De robuust gebouwde installatie voldoet aan de strengste hygiënische eisen, vereist minimaal onderhoud en verzekert de veiligheid van operators. De machine voldoet aan de EHEDG-richtlijnen en de EC1935-2004 standaard.  Ook is een explosieveilige uitvoering beschikbaar.

Recirculatie-menger
Tetra Pak; High Shear Mixer R370-1000D. Deze recirculatie-mixer is de eerste in een reeks installaties waarbij de mengkop en pomp zich buiten de tank bevinden. Bovendien is tank voorzien van een ontluchtingssysteem, waardoor een hoge productkwaliteit kan worden gerealiseerd.

Homogenisator
Tetra Pak; Ditigale Homogenizer 250. Deze homogenisator voor onder meer melk, fruitsappen, ketchups en mayonaises vraagt een minimum aan bediening. Het product treedt de machine binnen via een inlaatbuis, waarna een zuigerpomp het product wegperst door een kleine ringspleet. De drukval genereert een extreme turbulentie en cavitatie, waardoor zeer kleine druppeltjes en deeltjes worden gevormd. Het gehomogeniseerde product verlaat de installatie via een uitlaatbuis. De homogenisator voor de vorming van emulsies en suspensies is ook beschikbaar als hoge druk pomp voor bijvoorbeeld de voeding van een sproeitoren.

Extrusiewiel
Tetra Pak; Extrusiewiel. Een apparaat om ijsjes te verrijken met bijvoorbeeld koekkruimels, aardbeien-stukjes, noten en chocoladevlokken. Het Extrusiewiel zorgt ervoor dat deze deeltjes met een hoge capaciteit homogeen in het product worden verdeeld. Debet hieraan is onder andere een nieuw wiel-ontwerp en een gepatenteerd systeem om de stokjes in de ijsjes te plaatsen.

Separator
Tetra Pak; Encapt-technology. Tetrapak heeft een energiezuinige separator ontwikkeld op basis van de Encapt-technologie. Deze technologie houdt in dat de installatie wordt gevacumeerd om de luchtwrijving bij het draaien van de kom tot een minimum te reduceren.

Warmtewisselaars
Tetra Pak; P2P-technology. De Tubular Heat Exchangers van Tetra Pak zijn nu beschikbaar met product-to-product (P2P) technologie. Dit houdt in dat product (bijv. melk) fungeert als koelmedium voor ander product. Dankzij nieuwe lastechnieken is het ontwerp ultra-hygiënisch en 3-A-goedgekeurd.

Industrie 4.0
Tetra Pak; Digital Services. Een andere innovatie van Tetra Pak is de Industry 4.0-tool ‘Digital Services’ om op maat gemaakte service-oplossingen te bieden. Digital Services focust op preventie, optimalisatie en voedselveiligheid.

Monster-carrousel
Dinnissen; Sample Carrousel. Voor het automatisch nemen van monsters heeft Dinnissen een volledig configureerbaar systeem ontwikkeld. Het risico van externe contaminatie is nihil. De monsters worden in de carrousel gebufferd zonder tussenkomst van een operator. De monster-carrousel werkt accuraat en is dankzij de slimme constructie vrijwel altijd in te passen in zowel nieuwe als bestaande installaties.

Productiviteitsplatform
Dinnissen; Productivity Platform (DPP). De tweede inzending van Dinnissen betreft een all-in oplossing om op elk tijdstip en vanaf iedere plaats veilig en betrouwbaar inzicht te verkrijgen in productiedata en onderhoudsgegevens van een procesinstallatie. Het DPP biedt mogelijkheden voor onder meer remote service, live machine monitoring en dashboard creatie. Het cloud-gebaseerde DPP verzorgt bij inloggen automatisch een update van de procesgegevens. Het platform is te gebruiken met zowel smartphone, tablet als PC.

360° scan
Bilfinger Tebodin; Industrial 360° scan. Bilfinger Tebodin maakt met behulp van een 360° camera in een tijdsbestek van enkele uren een scan van de fabriek van haar klant. Deze scan is de volgende dag beschikbaar. De klant kan door in te loggen vanaf iedere plaats on-line in een fotorealistische wereld door de gehele fabriek heen lopen. Hij kan het model zonder speciale training direct gebruiken voor allerlei doeleinden, waaronder opleiding van personeel, onderhoudsplannen en veiligheidsinspecties. Ook conceptual- en basic engineering kan worden uitgevoerd op basis van de puntenwolk die de scanner creëert.

Veiligheidstechnologie
Agidens; ATALK veiligheidstechnologie. Kritische alarmmeldingen uit een procescontrolesysteem (PCS) worden automatisch en direct naar de walkietalkies van de verantwoordelijke operators worden verzonden. Hiervoor zijn geen manuele acties meer nodig, waardoor vertragingen of menselijke fouten tot het verleden behoren. Voor-geconfigureerde signalen uit het veld worden via het PCS naar de ATALK-box verzonden. Deze signalen worden vertaald in spraakberichten die vervolgens worden verstuurd via een geselecteerde radiofrequentie. Elke persoon met een walkietalkie op die frequentie krijgt de boodschap te horen. Voor-geconfigureerde commando’s kunnen ook vanuit de walkietalkie terug naar de ATALK-box worden verzonden. Deze opdrachten worden vertaald in een bruikbaar protocol voor het PCS en gebruikt om instrumenten in het veld direct te besturen (bijv. het activeren van alarmhoornen).

On-line Procesanalyser
Quality2Process; On-line Procesanalyzer (snack)foodindustrie. NDC Technologies heeft een contactloos meetinstrument ontwikkeld voor on-line analyses van niet alleen vocht- en vetpercentages van (snack)food-producten, maar nu ook de kleur en bedhoogte van producten. De MM710e DOB stelt producenten in staat om het bakproces nog beter te beheersen. De letters DOB (Degree Of Bake) staan voor het real time meten van de bruining van producten als gevolg van  Maillard-reacties. De sensor draagt bij aan een verhoging van productkwaliteit en voedselveiligheid.

 

Zie ook IP accent op virtual reality

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

BULK Menu

x

Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven