Dry Trophy voor vacuümdroger Italvacuum

Tekst verkleinenTekst vergroten
Tekstgrootte:
 
22 november 2016 07:02 uur | 510 keer bekeken
Dry Trophy voor vacuümdroger Italvacuum

Op het Jaarsymposium van de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) op 21 november 2016 in Wageningen is de Dry Trophy uitgereikt aan Italvacuum, voor haar Planex System; een horizontale paddle-vacuümdroger met een excentrische, planetair bewegende agitator.

Circa 70 droogspecialisten maakten op het NWGD-jaarsymposium in Hotel de Nieuwe Wereld de eerste uitreiking mee van de Dry Trophy, een innovatieprijs voor spraakmakende ontwikkelingen op het gebied van droogtechnologie. De award is uitgereikt aan de Italiaanse firma Italvacuum, voor haar Planex System. Kenmerkend voor deze meervoudig gepatenteerde vacuümdroger is dat de agitator met een planetaire beweging om zijn eigen as draait én tangentiaal in de droogkamer roteert. Beide bewegingen kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. De agitator is lekdicht dankzij een dubbele mechanische afdichting. Afhankelijk van de toepassing kan deze afdichting worden gespoeld met bijvoorbeeld stikstof.

Batchproductie
De installatie, ontwikkeld voor de droging van materialen afkomstig uit filtratie- en centrifugeprocessen, is bij uitstek geschikt voor de batchgewijze productie van bijvoorbeeld actieve farmaceutische ingrediënten (API’s). De planetaire beweging en de relatief kleine omvang van de agitator leidt tot een energieverbruik dat volgens Italvacuum ten minste een factor 3 lager ligt dan bij een droger met een concentrisch roterend mengwerktuig. Dit houdt tevens in dat het Planex System zich leent voor de droging van kwetsbare en temperatuurgevoelige producten. Het besturingssysteem is in staat het Planex System in een ‘stop & swing’-modus te zetten waarbij de agitator zodanig heen en weer beweegt dat deze zich steeds in het product bevindt. Dit is met name interessant bij de droging van kleine batches.
De planetaire ‘ZeroFriction’-beweging van de agitator voorkomt dat product - ook bij volledige rotatie - voortdurend langs de omtrek van de mengkamer wordt gewreven. Het product ondervindt daarom minder wrijving - en wordt navenant dus ook minder opgewarmd - dan het geval is bij mengers met concentrische mengwerktuigen. De kortste afstand van de planetaire paddles tot de mengerwand is zodanig dat zich hiertussen geen product kan opbouwen. Bovendien is de menger hierdoor aanmerkelijk beter te ledigen (>99%).

Uitvoeringen
Het Planex System is leverbaar met volumes van 150 tot 3200 liter. De beladingsgraad kan afhankelijk van het product variëren van 15% tot 80%. Alle productcontactdelen zijn uitgevoerd in rvs 316L. De verwarmbare agitator-as en mantel hebben geen ‘cold spots’ waar solvent-condensatie of productopbouw zou kunnen plaatsvinden. Desgewenst kan worden voorzien in een CIP-syteem (Clean In Place). De installaties zijn leverbaar in explosieveilige uitvoeringen en voldoen aan zowel FDA- als cGMP-standaarden.

Zeven inzendingen
In totaal zijn voor de Dry Trophy zeven inzendingen gedaan, die zijn beoordeeld op innovativiteit, duurzaamheid, marktpotentie en de toegevoegde waarde voor de gebruiker. Vijf van de zeven inzendingen voldeden in voldoende mate aan de criteria om voor een nominatie in aanmerking te komen. Behalve Italvacuum waren dit:

  • AVA met de helix conusdroger (vertegenwoordigd door WinProcess)
  • Hobré Instruments met het Hicosys meetsysteem
  • Log5 met de AwCP (Water Activity Controlled Pasteurization)
  • TCKI met de hybridedroger

Een bijzondere vermelding is toegekend voor het WUR-onderzoek aan het druppeldroogplatform.

Dry Trophy
Met de Dry Trophy wil NWGD innovaties op het gebied van droogtechnologie voor het voetlicht brengen en stimuleren. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1.250 euro. De jury van de Dry Trophy bestaat uit David Hollestelle (secretaris NWGD, IP&D Experts), Marnix Morskate (process operations RFC, FrieslandCampina), Perry Verberne (directie Van Beek Schroeftransport) en Jos Verleg (hoofdredactie BULK).
In Vakblad BULK nr 7, (verschijndatum 16 december 2016), verschijnt een verslag van het NWGD Jaarsymposium waabij de nominaties voor de DryTrophy in de schijnwerpers worden gezet.

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

BULK Menu

x

Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven