Machevo-leden op bezoek bij Cono Kaasmakerij

Tekst verkleinenTekst vergroten
Tekstgrootte:
 
27 juni 2017 09:47 uur | 544 keer bekeken
Machevo-leden op bezoek bij Cono Kaasmakerij

Cono opent op 5 september de deuren voor de leden van de Machevo & Bulk Vereniging om haar spiksplinternieuwe duurzame kaasmakerij in De Beemster te bezichtigen.

In de lezing van Cono tijdens Machevo Connect 2016 werd al duidelijk voor welke uitdagingen het bedrijf kwam te staan bij de bouw van hun in 2014 geopende kaasmakerij ‘De Tijd’. De kaasmaker heeft al meer dan een eeuw een goede naam als het gaat om duurzame productie. Om ieder procentje productieverlies te beperken, is van begin af aan alles tot in detail uitgedacht en moesten de neuzen van alle betrokken partners dezelfde kant op staan.

Meest duurzame kaasmakerij
Het harde werk heeft geresulteerd in een productielocatie die bekendstaat als de duurzaamste kaasmakerij van de wereld. In vergelijking met het vorige gebouw gebruikt ‘De Tijd’ 75% minder water, 25% minder elektriciteit en gas en produceert het 47% minder afvalwater.

Hoe dat kan? Tijdens de rondleiding ontdekken de Machevo-leden met welke ingenieuze systemen dat is klaargespeeld. Ook zal duidelijk worden hoe Cono de onderhoudskosten tot een minimum heeft beperkt en hoe de modernste technieken zijn te combineren met een oud ambacht zoals het maken van kaas. Zo wordt bijvoorbeeld het water dat wordt gebruikt bij de productie hergebruikt als spoelwater.

Een ander opmerkelijk detail is dat Cono het drainageproces juist bewust niet heeft geautomatiseerd om zo de beste smaak te behouden. Dit wordt dus nog deels met de hand gedaan.

Netwerkdiner
Om eens rustig ideeën uit te wisselen over alle opgedane kennis sluit Machevo de excursie af met een netwerkdiner. De locatie van het netwerkdiner zal in de omgeving van de Cono Kaasmakerij zijn en wordt later bekendgemaakt.

Geen lid?
Had u hier graag bij willen zijn maar bent u geen lid? Dan kunt u zich alsnog aanmelden als nieuw lid.

Reageer op dit artikel

Naam :
E-mail adres :
Reactie
 
Onthoud mij
 

BULK Menu

x

Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven