Ga naar hoofdinhoud

PAO Techniek presenteert droogcursussen

    Op het gebied van drogen presenteert PAO Techniek diverse cursussen die op toegankelijke wijze een sterke vakinhoudelijke verdieping bieden. Na het volgen van de cursussen is men in staat om voor het eigen productieproces een droger met randapparatuur te kiezen en te dimensioneren.

    Drogen is in de procesindustrie een belangrijke processtap. Veel vaste stoffen worden gedroogd om ze hanteerbaar voor verdere bewerking. Drogen kan ook om kwaliteitsredenen of om bederf te voorkomen noodzakelijk zijn. Het installeren van drooginstallaties vergt grote investeringen en de energiekosten van het drogen zijn hoog. Daarom dient drogen zo economisch mogelijk te worden uitgevoerd en tevens in de context van het totale proces te worden bezien.

    Uitdaging
    De uitdaging is om deze doelstellingen te realiseren in de eigen bedrijfsomgeving. Vaak ontbreekt het aan voldoende praktische en theoretische kennis van droogprocessen. PAO Techniek speelt op deze lacune in met cursussen die op toegankelijke wijze een sterke vakinhoudelijke verdieping bieden. Niet alleen nog dit jaar, maar ook in 2012 kan men zich bij PAO Techniek inschrijven voor cursussen over industriële droogtechniek in het algemeen en sproeidrogen in het bijzonder. De volledig verzorgde cursussen zijn met name gericht op researchmedewerkers, procestechnologen en product-engineers met een academische of hbo-achtergrond die werkzaam zijn in de procesindustrie of bij een ingenieursbureau.

    Cursusprogramma
    Het programma van de cursus ‘Drogen in de Procesindustrie’ (13 en 14 maart 2012, Amersfoort) biedt een overzicht van de droogapparatuur in deze sector en behandelt het vaststellen van de hoofdafmetingen van de belangrijkste drogertypen. Concreet gaat het daarbij om bijvoorbeeld fluid-bed drogers, flash-drogers en sproeidrogers. Maar ook stoomdrogen, diëlektrisch drogen, gasreiniging en procesveiligheid komen aan de orde. Voorts komt de invloed van droging op de productkwaliteit aan bod. De stof wordt aan de hand van talrijke praktijkvoorbeelden verduidelijkt. Na het volgen van de cursus is men in staat een droger met randapparatuur te kiezen en te dimensioneren.

    Sproeidrogen
    Sproeidrogers zijn populair omdat ze een vloeistof of suspensie direct in een bruikbaar droog poeder kunnen omzetten. Toepassingen zijn de productie van
    melkpoeder, instantkoffie, keramische poeders, wasmiddelen, katalysatoren en geneesmiddelen. De cursus ‘Sproeidrogen (30 november en 1 december 2011, Amersfoort) richt zich op de diverse typen sproeidrogers, typen verstuivers, de deeltjesgrootte, de hoofdafmetingen, de procesbeheersing en de samenhang tussen de bedrijfsomstandigheden en de productkwaliteit.

    Topspecialist als docent
    Vaste docent bij PAO Techniek voor het vakgebied drogen is topspecialist ir C.M. van ‘t Land, raadgevend ingenieur bij Van ‘t Land Processing in Enschede. De heer van ’t Land was senior process development engineer bij Akzo Nobel Central Research in Deventer. Hij is de auteur van het boek Industrial Drying Equipment – Selection and Application (Marcel Dekker, New York, 1991). Nog dit jaar komt van zijn hand het boek Drying in the Process Industry uit (John Wiley & Sons, New York, 2011). Bij de cursus ‘Sproeidrogen’ dragen de heer S. Brugge (vroeger werkzaam bij Friesland Foods) en Ing. G. Schuurmans (Büchi) bij.
     

     

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.