Ga naar hoofdinhoud

2012 topjaar Duitse machinebouw

Ondanks de Europese recessie draaiden de Duitse machinebouwers over 2012 een miljard euro meer omzet dan in recordjaar 2008. De totale omzet in 2012 ligt op 209 miljard euro en is met name gerealiseerd door toename in de export. Dit blijkt uit cijfers van de Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA).

De Duitse machinebouw voltooit daarmee haar comeback. Volgens VDMA-president Thomas Lindner is het voor deze sector veel beter verlopen dan in het voorjaar van 2012 werd verwacht. In 2013 verwacht Lindner een verdere stijging, ondanks een weinig spectaculaire november-maand. “De groei wordt vooral gedreven door export, hoewel er sterke regionale verschillen zijn. China, onze grootste exportmarkt, verzwakt bijvoorbeeld. In andere regio’s echter neemt de uitvoer toe. Hoewel leveringen aan Italië en Spanje afnamen met 2,6 tot 2,8 procent, realiseerden Duitse machinebouwers in de handel met EU-partners in het algemeen een stijging van 7,5 procent.”
Groeimarkten zijn Latijns-Amerika (+ 10,7 procent), de Verenigde Staten (+ 20,1 procent) en Zuidoost-Azië (+ 21,4 procent). Bij de interpreatie van deze cijfers moet er mee rekening worden gehouden dat de Duitse machinebouw een zeer heterogene markt is, waarbij diverse sectoren verschillend presteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.