Ga naar hoofdinhoud

Afvaltransport-sector in geweer tegen administratiekosten

De afvaltransportsector wil de administratieve lasten rondom het transport van afval terugdringen. Een instrument daarbij is de ‘open standaard’ digitale begeleidingsbrief. De partijen achter dit initiatief zijn onder andere Vereniging Afvalbedrijven, Koninklijke NVRD, BRBS Recycling, en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Jaarlijks worden er miljoenen papieren en digitale begeleidingsbrieven gebruikt bij het transport van afvalstoffen. De informatie op deze begeleidingsbrieven wordt voortdurend tussen de verschillende schakels heen en weer verstuurd. Omdat dat met vele verschillende softwaresystemen gebeurt, kost het veel tijd en geld om berichten te lezen en te verwerken. Om de informatiestromen tussen alle partijen in de afvalketen te stroomlijnen is onder begeleiding van TNO een speciale Open Standaard ontwikkeld.
Elektronisch en gestandaardiseerd uitwisselen van informatie tussen de verschillende schakels in de keten leidt tot een administratieve lastendrukverlaging en een besparing van naar schatting enkele miljoenen euro’s.
De Open Standaard EBA (Elektronische Begeleidingsbrief Afval) betekent een grote stap in de verdere modernisering en professionalisering van de afval- en transportsector. Het instrument is inmiddels in een aantal situaties getest en zal eind 2012/begin 2013 beschikbaar zijn voor de markt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.