ARN heeft op 28 april 2011 in Tiel officieel haar nieuwe PST-fabriek geopend. PST staat voor Post Shredder Technologie. De high-tech plant recycleert het shredderafval van autowrakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de technologie van twee principalen van BULK.ID: Spaleck (zeeftechnologie) en TrennSo-Technik (windzifttechnologie). Keller Lufttechnik Benelux tekende voor de ontstoffingsinstallatie.
Een auto zal in de nabije toekomst vrijwel volledig worden gerecycled. Het begin van het recyclingproces is de afmelding van de auto bij de RDW. Het voertuig mag dan niet meer op de weg verschijnen. Vervolgens worden de bruikbare onderdelen voor tweedehands verkoop van het voertuig gehaald. Daarna wordt het wrak ontdaan van de zogeheten ARN-materialen. Het gaat dan om bijvoorbeeld olie, banden en glas, die elk apart worden verwerkt. Het resterende deel gaat naar de shredder. Die vermaalt het kale wrak tot vuistgrote brokken, die voornamelijk bestaan uit ijzer, aluminium en koper. Deze metalen worden gescheiden en gaan elk hun eigen traject in. Wat overblijft, is het shredderafval.
Shredderafval
Het shredderafval is een mix van diverse materialen die als grondstoffen kunnen worden ingezet voor allerlei toepassingen. Het shredderafval wordt opgewerkt met de zogeheten Post Shredder Technologie (PST), ontwikkeld door VW-SiCon. Hiermee kunnen materialen van elkaar worden gescheiden op basis van hun dichtheid, korrelgrootte, magnetisme, elektrische geleidbaarheid of optische kenmerken. Het shredderafval wordt daarbij in vier fracties verdeeld: metalen, kunststoffen, vezels en mineralen.
Capaciteit
Volledig operationeel heeft ARN Recycling een capaciteit van 100.000 ton per jaar. Binnenkort wordt gestart met het draaien in een shift, waarbij 35.000 ton per jaar wordt verwerkt. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met de jaarlijkse hoeveelheid shredderafval afkomstig van Nederlandse auto’s. De resterende capaciteit zal worden ingezet voor de verwerking van vermalen afval van andere productstromen. De engineering en projectopvolging voor de volledige fabriek werd door ARN uitbesteed aan de firma Topec uit Papendrecht.
Principalen
Topec en ARN zijn daarbij in zee gegaan met twee principalen van BULK.ID bvba: Spaleck (Förder- und Separiertechnik) GmbH en TrennSo-Technik (Trenn- und Sortiertechnik) GmbH.
Spaleck verzorgt de zeeftechnologie bij ARN Recycling. Zo heeft Spaleck een grofzeef en een aantal ‘Spannwelle’-zeven geleverd. TrennSo Technik is verantwoordelijk voor de luchtscheidingstechnieken. De onderneming leverde een aantal windzifters en een serie luchttafels, waarmee materialen kunnen worden gescheiden op basis van hun dichtheid en deeltjesvorm. De ontstoffing van de fabriek is toevertrouwd aan Keller Lufttechnik Benelux, dat evenals BULK.ID onderdeel uitmaakt van de Boels Holding.