Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: verzekerd zijn is slim ondernemen

Interpolis aansprakelijkheidsverzekering

Heb je een eigen bedrijf en ben je actief in de food, feed, chemie of mineralen-industrie? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. In deze branches is de kans op schade namelijk een stuk groter dan in andere branches. Reden genoeg om je hiertegen in te dekken. Dit doe je door een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af te sluiten. Maar waarom heb je deze verzekering eigenlijk nodig? En waar ben je precies voor verzekerd? In deze tekst vertellen wij je waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een essentieel onderdeel is van slim ondernemen.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht. Toch verzekeren veel ondernemers in de food, feed, chemie of mineralen-industrie zich wel voor aansprakelijkheid. Dit komt vooral doordat bedrijven in deze sectoren een relatief grote kans hebben om schade aan te richten aan (spullen van) anderen. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je deze schade zelf moet vergoeden. Een verzekeraar keert namelijk geld uit als deze schade per ongeluk is ontstaan. Niet alleen schade die je zelf veroorzaakt is verzekerd, maar ook schade die wordt aangericht door medewerkers of producten.

Ondanks dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in veel situaties uitkomst biedt, keert een verzekeraar niet altijd geld uit. Ontstaat er (ook) schade aan je eigen spullen? Verwacht dan niet dat je hier geld voor ontvangt van je verzekeraar. Dergelijke schade valt namelijk niet binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt ook voor kosten die je maakt als je werkzaamheden opnieuw moet doen en schade veroorzaakt door een motorrijtuig of e-bike met een kenteken.

Heb ik een AVB nodig?

De meeste mensen hebben weleens gehoord van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit komt vooral doordat veel particulieren deze verzekering afsluiten. Je verzekert jezelf hiermee tegen schade die jij, je partner, kind of huisdier bij een ander aanricht. Helaas dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Als je ook deze schade vergoed wilt krijgen, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Aanvullende opties

Veel ondernemers denken dat ze met een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering goed verzekerd zijn. Voor sommige bedrijven is dit inderdaad het geval, maar dit is niet altijd het geval. Schade door een beroepsfout of verkeerd advies wordt, valt namelijk niet binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Gelukkig kun jij je hier aanvullend voor verzekeren door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor financiële schade door een beroepsfout of verkeerd advies, maar ook voor kosten voor herstel van documenten die je beheert of gebruikt en kosten voor verdediging als je onterecht aansprakelijk gesteld wordt door een klant. Omdat je beter verzekerd bent met een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering, betaal je hier logischerwijs ook een hogere premie voor.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Ben je nog niet verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid, maar zie je het nut van deze verzekering inmiddels wel in? Wacht dan niet te lang met afsluiten, want het zou zonde zijn als je binnenkort aansprakelijk wordt gesteld voor schade maar hier nog niet voor verzekerd bent. Omdat je bij de meeste verzekeraars online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af kunt sluiten, kun je direct in actie komen. Kies de dekking die het beste bij je bedrijf past, vul je gegevens in en dien een aanvraag in. Als je aan alle eisen voldoet, ben je binnen de kortste keren verzekerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.