Ga naar hoofdinhoud

Celsius-koeler Astra Sweets

Celsius uit Drunen heeft een grote schroefwarmtewisselaar geleverd aan Jongerius Technology (J-Tec) in Kapellen (B) ten behoeve van Astra Sweets in Turnhout (B), voor het koelen van zetmeelpoeder bij de productie van snoepgoed. Het zetmeel wordt voortdurend hergebruikt en moet daarom steeds opnieuw worden gedroogd en afgekoeld.

De dubbelschroef, met een capaciteit van 10.000 kg/uur, koelt het zetmeel af van 55°C naar 42°C. Als koelvloeistof dient water met een temperatuur van 10°C. De 7.000 kg wegende koelschroef is ruim 10 meter lang en 1,60 meter hoog. De koelschroef vervult een bufferfunctie zodat steeds voldoende zetmeel aanwezig is voor het maken van de vormbakken. In deze bakken worden de snoepjesvormen als mal in het zetmeel gedrukt. Het vloeibare product wordt in de mal gegoten, waarna de bakken op pallets worden gestapeld. In een speciale koel- en droogkamer worden de snoepjes geconditioneerd, waarna ze kunnen worden geglansd of gesuikerd.
J-Tec leverde Astra Sweets het volledige proces voor de droging en koeling van het zetmeel. De koelschroef in de drooginstallatie dient ter vervanging in een bestaande gietlijn, maar met een verhoogde capaciteit.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.