Ga naar hoofdinhoud

Chemische industrie grootste exporteur

De Nederlandse industrie exporteert in 2012 met € 180 miljard naar verwachting iets meer dan in 2011 (€ 176 miljard), gedreven door hogere prijzen. De grootste exporteur is de chemische industrie met een verwachte uitvoer van circa € 40 miljard in 2012.

De voedingsindustrie exporteerde in 2011 bijna € 37 miljard, maar valt dit jaar terug tot circa € 35 miljard. Snelste groeier vanaf 1990 in exportwaarde is de aardolie-industrie geweest, als gevolg van sterk gestegen olieprijzen.

De afgelopen twee decennia kende de machinebouw de hoogste exportgroei binnen de Nederlandse industrie. De jaarlijkse volumegroei vanaf 1990 ligt met bijna 5% op het dubbele van de gehele industrie. Vooral sinds het begin van deze eeuw presteert de machinebouw relatief sterk.

Andere snelle groeier is de farmaceutische industrie, maar deze industrietak blijft voorlopig ruim onder het recordjaar 2007. De transportmiddelenindustrie presteert ook sterk, maar zal in 2013 terugvallen door de (tijdelijke) sluiting van NedCar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.