Ga naar hoofdinhoud

Muller Beltex oplossingen voor de gevaren van stof

Vlamloze drukontlastingen

De gevaren van stof worden veelal onderschat, al beseft men de noodzaak van het dragen van een mondkapje of volgelaatsmasker bij het werken in een stoffige ruimte. Maar er zijn ook andere risico’s en die vragen om passende maatregelen.

Het doel van een mondkapje of volgelaatsmasker is het beschermen van de luchtwegen tegen de schadelijke inwerking van stof. Dat is goed en noodzakelijk met het oog op de eigen gezondheid. Maar aan het werken in een stoffige ruimte zijn ook heel andere risico’s verbonden, en die worden soms onvoldoende onderkend. Zo bestaat er een reëel gevaar dat bij een bepaalde combinatie van stof, zuurstof en een ontstekingsbron een explosie optreedt. De vernietigende kracht daarvan heeft vooral te maken met de drukopbouw bij de ontbranding van stof in een besloten ruimte.

Correctieve maatregelen

Om de gevolgen van een onverhoopte explosie binnen de perken te houden, zijn correctieve maatregelen nodig. Een voorbeeld daarvan zijn de explosiepanelen die men wel op silo’s en elevatoren aantreft. Ook kan men gebruik maken van een vlamloze drukontlasting. Dit is een systeem dat bij een explosie de steekvlam dooft en de explosiedruk gecontroleerd afvoert, zodat geen vervolgschade optreedt. Dergelijke systemen worden zodanig geplaatst dat medewerkers bij een explosie geen gevaar lopen. Daarnaast zijn er ook systemen die een beginnende explosie met stikstof of water blussen.

Lees het hele artikel

Meer over Muller Beltex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.