Het jaarsymposium van de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) op 29 november 2012 in Jaarbeurs Utrecht trok zoals gewoonlijk een volle zaal. De circa tachtig deelnemers toonden veel belangstelling voor de presentaties van 13 specialisten op het gebied van duurzaam drogen. Een hoogtepunt van de bijeenkomst was de officieuze oprichting van het Dutch Drying Institute (DDI).
Het thema voor het jaarsymposium van de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) op 29 november 2012 in het Beatrix-gebouw van Jaarbeurs Utrecht was dit maal ‘Duurzaam Drogen’. Het symposium werd ingeleid door NWGD-voorzitter dr ir Maarten Schutyser (Wageningen Universiteit). Het thema ‘Duurzaam Drogen’ sloot aan op dat van het symposium van 1 december 2011: ‘Waardevol drogen’. Op dit voorlaatste jaarsymposium werden de eerste resultaten gepresenteerd van de haalbaarheidsstudie die al in 2010 was gestart naar een kenniscentrum op het gebied van drogen; het Dutch Drying Institute (DDI). Nu was het dan zover dat het instituut officieus kon worden opgericht.
Kwartiermakers DDI
Drs Hans Praat (NOM) en dr Jan Coumans gaven tijdens het jaarsymposium van de NWGD een toelichting op de totstandkoming van het Dutch Drying Institute (DDI). Zij maken onderdeel uit van het kwartiermakersteam van het DDI, dat verder bestaat uit prof. dr Kees van der Voort Maarschalk (Purac en RU-Grongingen), dr Sybrand Metz (toegevoegd vanuit Wetsus) en ir Anton Wemmers (ECN, toegevoegd vanuit ISPT). Hans Praat zal zijn voortrekkersrol in de verdere ontwikkeling van het DDI voortaan invullen als directeur van het instituut.
Profiel
Over het bestuur, de organisatie, de financiering, de taken en de doelstellingen van het DDI zijn het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met TNO, Wetsus en ISPT, maar ook met bedrijven zoals FrieslandCampina, Purac, DSM, Avebe en Feyeon. Op basis van deze gesprekken is een profiel ontwikkeld en zijn thema’s geprioriteerd, waaronder het STW-programma ‘sustainable dehydration for high quality products’.
Het DDI stelt zich ten doel de uitvoering van vraaggestuurde reseach-programma’s te faciliteren met behulp van een eigen pilotplant en een netwerk van laboratoria en onderzoekers. Hiertoe zal men nauw samenwerken met ISPT en Wetsus. Een van de actiepunten is de aanmelding van het DDI voor het topsectorenbeleid, waarin bedrijfsleven, wetenschappelijke instellingen en de overheid nauw samenwerken. Ook wil men een beroep doen op het Europese onderzoeksprogramma ‘Horizon 2020’.
Onderzoeksvragen
Deelnemers kunnen met hun onderzoeksvragen terecht bij het DDI door een ‘ticket’ te kopen, waarbij de overheid geld bijlegt vanuit het topsectorenbeleid. De deelnemers kunnen vervolgens het research-programma ten uitvoer leggen op basis van hun eigen agenda. Het is echter ook mogelijk dat bedrijven op projectbasis participeren of dat zij alleen worden geïnformeerd over de onderzoeksresultaten. Belangstellenden kunnen over de diverse mogelijkheden contact opnemen met DDI-directeur Hans Praat (e-mail [email protected]).