Ga naar hoofdinhoud

EMPACK–learnShop over contaminatie voedingsmiddelen

Tijdens het learnShop-programma van EMPACK 2012 zal Louis Wolswijk (Eurofins) ingaan op diverse aspecten van migratie-contaminatie bij voedingsmiddelen. Specifieke onderwerpen zijn de wetgeving, testprocedures en documentatie.

Onder migratie-contaminatie verstaat men de nadelige beïnvloeding van voedingsmiddelen als gevolg van contact met bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen maar ook de gebruiksvoorwerpen waarmee de voedingsmiddelen worden genuttigd of bereid. Denk hierbij aan bestek, pannen of snijplanken. Bedrijven dienen erop toe te zien dat de voedselcontactdelen van procesinstallaties geen risico vormen voor migratie van materialen naar de voedingsmiddelen. Hierover is zowel op nationaal als Europees niveau regelgeving opgesteld. Louis Wolswijk zal op 4 april 2012 een en ander toelichten in zijn lezing ‘De migratieproblematiek in een notendop’.

Traceerbaarheid
De traceerbaarheid van voedingsmiddelen is daarbij erg belangrijk. Zo dient goed in kaart worden gebracht waar de gebruikte grondstoffen vandaan komen, welke producenten hierbij zijn betrokken en op welke wijze producten zijn verpakt. Een volledig overzicht van het gehele productieproces biedt ook het voordeel dat consumenten goed kunnen worden geïnformeerd. Bij een juiste documentatie kunnen producten bij een onverhoopte fout selectief en eenvoudig worden teruggeroepen. Op deze manier blijft de schade beperkt. Voorts kan worden vastgesteld welke partij aansprakelijk is.

Eurofins Nederland is een internationaal opererende laboratoriumorganisatie met een compleet spectrum aan bioanalytische services op het gebied van voedingsmiddelen.

EMPACK 2012 vindt plaats op woensdag 4 en donderdag 5 april 2012 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden.

Inl.: Aukje Bruers (sales executive), tel. (0162) 408 980
      Susanne den Otter (sales executive), tel. (0162) 408 984

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.