Ga naar hoofdinhoud

Energiezuinige transportbanden dankzij speciaal rubber

De toepassing van een nieuw soort rubber voor transportbanden, ontwikkeld door Teijin in Arnhem in samenwerking met de TU Delft, kan het energieverbruik van bandtransporteurs met ruim de helft verlagen, waardoor ook de emissies van broeikasgassen sterk afnemen.

Het speciale rubber zorgt ervoor dat de transportband tijdens het lopen over de draagrollen minder wordt ingedrukt, waardoor de rolweerstand afneemt. Het energieverbruik van de bandtransporteur kan hierdoor met 40 tot 60 procent worden gereduceerd. Deze ontwikkeling is vooral van belang voor bedrijven waar veel lange bandtransporteurs draaien, zoals bulkterminals. Het onderzoek naar de energiezuinige transportbanden is uitgevoerd aan de TU Delft.
Prof. dr ir Gabriel Lodewijks, hoogleraar Transporttechniek en Logistieke Techniek aan de Delftse faculteit 3ME: “Met de ontwikkeling van de energiezuinige transportbanden kunnen bulkterminals hun emissies sterk reduceren.”
De TU Delft houdt zich ook bezig met energiebesparingen op containerterminals. Zo is het mogelijk om AGV’s bij de overslag van containers niet langs rechte lijnen te leiden maar de meest efficiënte route te laten kiezen, zoals voetgangers ook doen bij drukke oversteekplaatsen. De AGV’s maken zo minder kilometers, waardoor de uitstoot en het energieverbruik afnemen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.