Ga naar hoofdinhoud

ESG-rapportage gericht op duurzaamheid

Duurzamer ondernemen

In de loop van 2024 t/m 2026 worden steeds meer bedrijven verplicht om een ESG-rapportage (Environmental, Social and Governance) te kunnen voorleggen.

Op basis van de drie ESG-aspecten dienen bedrijven hun impact op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te meten:

  • Environmental verwijst naar milieugerelateerde criteria, zoals de ecologische voetafdruk en de inzet voor milieubehoud.
  • Social richt zich op sociaal beleid, waaronder arbeidspraktijken, diversiteit en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap.
  • Governance houdt toezicht op de bedrijfsstructuur, transparantie en ethische bedrijfspraktijken.

De ESG-rapportage past in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Commissie. Deze richtlijn geldt voor ondernemingen vanaf een bepaalde jaaromzet en bedrijfsgrootte.

  • Vanaf 1 januari 2024 (verslag in 2025) geldt de verplichting al voor ondernemingen van ‘openbaar belang’ die meer dan 500 werknemers hebben.
  • Vanaf 1 januari 2025 (verslag in 2026) gaat het om bedrijven die aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoen: meer dan 250 werknemers, meer dan 40 miljoen euro omzet en (3) meer dan 20 miljoen euro totale activa.
  • Vanaf 1 januari 2026 (verslag in 2027) komen ook de beursgenoteerde bedrijven in beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.