Ga naar hoofdinhoud

Europese chemie onder druk

De Europese petrochemische markt staat onder druk. Over drie jaar zijn 14 van de 43 Europese fabrieken niet meer winstgevend, wat leidt tot 26 procent capaciteitsvermindering, zo voorspelt Roland Berger Strategy Consultants.

Tegelijkertijd worden in Azië en het Midden-Oosten state-of-the-art installaties gebouwd. Experts van Roland Berger adviseren Europese chemiebedrijven gebruik te maken van hun technologische expertise en marktkennis om zodoende toegang te krijgen tot de goedkopere grondstoffen en groeimarkten in andere delen van de wereld. Europese chemiebedrijven hebben in toenemende mate te kampen met dure grondstoffen, hoge energiekosten en strenge milieu-eisen. Partijen uit het Midden Oosten en Azië hebben de afgelopen twee decennia marktaandeel veroverd dankzij enorme prijs- en transportvoordelen.

Trends
Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger in Nederland: “We zien twee duidelijke trends: Westerse bedrijven willen in Azië voet aan de grond krijgen, maar krijgen met moeite toegang tot deze markt. Aziatische bedrijven, die wel toegang hebben tot deze thuismarkt, hebben weer behoefte aan kennis en expertise uit het Westen. Europese chemiebedrijven kunnen op drie manieren terrein veroveren in de opkomende markten: door uit te uitbreiden naar die regio’s, Aziatische bedrijven over te nemen óf samen te werken met lokale partijen die behoefte hebben aan technologische en bestuurlijke deskundigheid.”
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.