Ga naar hoofdinhoud

Futerro steekt half miljard in bioplastic-fabriek

ABS/PLA plastic voor 3D-printers (foto Shutterstock)

Futerro in Escanaffles (België) wil een half miljard euro investeren in een nieuwe fabriek in Frankrijk voor de productie van bioplastics op basis van polylactide (PLA) ofwel polymelkzuur.

“Dit biologisch afbreekbaar plastic ontstaat bij de fermentatie van suikers die afkomstig zijn van landbouwgewassen”, aldus CEO Frederic Van Gansberghe. “Bioplastics zijn zo’n 30% duurder dan fossiele plastics maar een belangrijkere reden voor het nog steeds minieme marktaandeel is dat ze te nadrukkelijk als bioafbreekbaar zijn gepositioneerd. Hoe sneller een bioplastic desintegreert, hoe lager de mechanische kwaliteit ervan. De juiste boodschap is niet dat het plastic vanzelf afbreekt, maar dat minder plastic in de natuur terecht moet komen. De biologische afbreekbaarheid is alleen een goed verkoopargument bij verpakkingen voor organische materialen, zoals theezakjes en koffiepads of luiers.”

Recyclen

Futerro zet daarom in op het feit dat PLA veel gemakkelijker en energiezuiniger is te recyclen dan plastics uit aardolie, ook als het gaat om vervuilde afvalstromen. “Voorts kan PLA helpen de aanwezigheid van microplastics in mensen terug te dringen. Het wordt al gebruikt als hechtdraad en voor orthopedische schroeven voor de genezing van botbreuken. Bij de afbraak ervan valt het bioplastic uiteen in componenten die ons lichaam al van nature aanmaakt.”
De fabriek in Port-Jérôme, tussen Le Havre en Rouen, zal naar verwachting begin 2026 operationeel zijn en jaarlijks met zo’n 250 werknemers 75.000 ton PLA gaan produceren. “We zoeken voor dit project nog aandeelhouders, zowel industriële spelers als fondsen die willen investeren in duurzame oplossingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.