Ga naar hoofdinhoud

Geslaagde Coperion Technology Update

Coperion, specialist in compounding, extrusie en material handling, kan terugzien op een geslaagde ‘Technology Update’. Het goed bezochte evenement vond plaats op 20 en 21 november 2012 in Coperion’s Benelux-vestiging in Niel (België).

Het uitstekend verzorgde programma, onder leiding van directeur Johan Gogne, omvatte presentaties over de laatste stand der techniek wat betreft Logistic Management Solutions, containerbelading en –lossing, strand pelletizing en FFS-verpakkingstechnologie.

Logistic Management Systemen
Malcom Cartwright, senior sales manager Logistics Solutions, wees erop dat opslagmagazijnen niet meer kunnen worden beheerd met behulp van slechts spreadsheets. Voor een efficiënte beheersing van de goederenstromen zijn tegenwoordig complexe IT-systemen vereist. Coperion ontwikkelt in samenwerking met haar partner Inconso AG betrouwbare Logistic Management Systemen (LMS), waarbij de beschikbare opslagruimte optimaal wordt benut. Deze systemen kunnen naadloos worden gekoppeld aan bovenliggende MES- en ERP-systemen, waarbij Inconso kan optreden als SAP ‘preferred supplier’.

Belading en lossing containers
Vervolgens werd ingegaan op de belading en lossing van zeecontainers met bulk-polymeren zoals PE en PP. Het blijkt met de juiste vultechnieken mogelijk om een zeecontainer voor liefst 98% procent te vullen, waar tot nog toe vaak genoegen wordt genomen met een vulgraad van slechts 94%. Om de maximum vulgraad te realiseren, wordt de container niet alleen onder een bepaalde hoek opgericht, maar wordt ook de telescopische beladingsbuis én haaks op de achterzijde van de container ingebracht én voorzien van een stamper. In de presentatie kwamen ook de eigenschappen en toepassingen aan bod van andere beladingsystemen, zoals bandwerpers, paddlewerpers en pneumatische transportsystemen. Voor wat betreft het lossen van containers ging de aandacht uit naar container-tippingsystemen, de configuratie van pneumatische lossystemen, stationaire losstations en mobiele losinstallaties.

Strand pelletizing
Michael Schuler, directeur van Pell-Tec, ging in op de het ontwerp van een optimale ‘strand pelletizing’-lijn. Het uitgangspunt was daarbij het pelletiseren van een polymeer-streng die bij een hoge temperatuur uit een extruder komt. Deze streng wordt door een waterbad geleid, waar de streng afkoelt. Vervolgens wordt een luchtmes ingezet om de streng te drogen. Het laatste vocht aan de streng verdampt in het traject naar de pelletizer. In de pelletizer wordt de streng tussen twee aandrukrollen aangeboden aan een stervormig mes, die de streng verkleint. Vervolgens kunnen de pellets desgewenst nog worden gezeefd. De diverse procesinstallaties en procescondities in de strand pelletizer-lijn kunnen worden aangepast aan de aard van het te pelletiseren materiaal.

FFS-verpakkingstechnologie
Francesco Bassi, directeur Weicom, beschreef de route van het kunststof granulaat van de opslagsilo naar de pallet. Weicom, dat in april 2012 door Coperion is overgenomen, biedt daarvoor diverse mogelijkheden, van afzakmachines en big bag-vulstations en van palletizers tot rekhoesmachines, waarbij ook aanverwante apparatuur kan worden geleverd zoals controlewegers en metaaldetectoren. Het accent van de presentatie lag op de verpakking van kunststof granulaten met behulp van automatische FFS-afzakmachines. Hierbij passeerden veel opties de revue. Ook werd ingegaan op de configuratie van verpakkingslijnen. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een mobiele afzakmachine op een railsysteem, die meerdere silo’s kan bedienen.

Demonstratie-ruimte
De ‘Technology Update’ bood voldoende ruimte om diverse installaties in de demonstratie-ruimte te bekijken. Zo was een Pell-Tec SP 200 Strand Pelletizer opgesteld en een Coperion ZSK dubbelschroefsextruder. Veel aandacht ging uit naar de Weicom ITL 500 FFS-afzakmachine, die in werking kon worden gezien.
Het evenement werd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Zie ook Dinnissen/Coperion-seminar over mengen en extrusie

Bedrijfsgegevens Coperion NV

Coperion in Weingarten is één van de bedrijven die op het programma staan van de Solids Study Travel naar Zuid-Duitsland in september 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.