Ga naar hoofdinhoud

Hoogste windturbine voor Renewi sorteerlijn in Gent

Afvalsorteerlijn van Renewi in Gent.

Renewi heeft in Gent (België) een nieuwe afvalsorteerlijn in gebruik genomen. De installatie voor de winning van secundaire grondstoffen draait op groene stroom. Hiervoor staat op de site de hoogste windturbine van het Belgische vasteland.

Renewi in Gent heeft in aanwezigheid van premier Alexander De Croo en burgemeester van Gent, Mathias De Clercq, een ultramoderne afvalsorteerlijn in gebruik genomen. De totale investering in de lijn bedraagt circa 20 miljoen euro. De opening ervan is een belangrijke stap in de ambitie van Renewi om koploper te blijven in de circulaire economie. De faciliteit draait op groene energie van ENGIE, afkomstig van de hoogste windturbine op het Belgische vasteland.

Grondstoffen

De sorteerlijn zal 125.000 ton bedrijfsafval per jaar verwerken. Ruim de helft daarvan krijgt een nieuw leven als secundaire grondstof. Dit zal bovendien de CO2-uitstoot een stuk verlagen. “Onze strategie is de recyclage van de ingezamelde afvalstromen tot hoogwaardige grondstoffen”, aldus Mark Thys, managing director Renewi België. “Daarom investeren we in de modernste apparatuur, zoals zeefmachines, windzifters, magneten en separatiesystemen op basis van infraroodtechnologie (NIR) en artificiële intelligentie (AI). We kunnen daarmee onze klanten een totale ontzorging van alle typen afvalstromen aanbieden.”

Hoogste windturbine

Behalve de sorteerlijn is ook een windturbine op de locatie ingehuldigd. Deze heeft een hoogte van 242 meter en is daarmee de hoogste windturbine op het Belgische vasteland. Thierry Saegeman, CEO van ENGIE in België: “Sinds 2001 hebben we al meer 200 windturbines in gebruik genomen, verspreid over heel België. De installatie bij Renewi in Gent is een nieuwe mijlpaal. Hiermee kan de vestiging 70% van zijn energiebehoefte dekken.”

De hoogste windturbine van België is van ENGIE en staat bij Renewi in Gent.

Burgemeester Mathias De Clercq juicht deze ontwikkeling toe: “Gent is een voortrekker op vlak van circulaire economie. We zijn als pioniers kleinschalig begonnen maar ondertussen beschikken we over een cluster van baanbrekende cleantech spelers die een circulaire economie nastreven en de CO2-uitstoot doen dalen. Dat past in het streven om de stad tegen 2050 klimaatneutraal te hebben.”

V.l.n.r M. Thys, S.Bracke, A. De Croo, M. De Clercq en T. Saegeman bij de inhuldiging van de Renewi afvalsorteerlijn en ENGIE windturbine in Gent.
V.l.n.r.: M. Thys, S.Bracke, A. De Croo, M. De Clercq en T. Saegeman bij de inhuldiging van de Renewi afvalsorteerlijn en ENGIE windturbine in Gent.

Over Renewi

Renewi telt 6.500 medewerkers op 174 locaties verspreid over Europa. De 2.400 Belgische werknemers verwerken jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton afval. Het waste-to-product concern zet dit afval met behulp van de nieuwste technologieën om in bruikbare materialen zoals papier, metaal, plastic, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Behalve in Gent investeert Renewi ook in nieuwe sorteerlijnen op andere locaties in België. In Puurs bijvoorbeeld, heeft Renewi onlangs het startschot gegeven voor een soortgelijke recyclagefabriek.

Zie ook Renewi houtoverslag met Breston scheepsbelader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.