Ga naar hoofdinhoud

Innovatieve scheepsbelading in haven van Stein

Wessem Port Services en kunstmestproducent OCI Nitrogen hebben in de haven van Stein een innovatieve barge loader in gebruik genomen. Het gaat om een beladingsinstallatie voor binnenvaartschepen die minerale meststoffen vervoeren.

Het bijzondere aan de barg loader is dat er een overkapping is gemaakt boven het Juliana kanaal, waardoor schepen onder alle weertypes kunnen worden beladen. De overkapping steekt maar liefst 16 meter over het kanaal over een breedte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout, enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen voor de binnenvaart te voorkomen. Onder deze overkapping bevindt zich een beweegbare beladingsband. Doordat er geen vertraging meer optreedt door regenval, kunnen schepen met meer zekerheid het tijdstip van aankomst bij de klant aangeven.

Naast de nieuwe barge loader is een nieuw magazijn gebouwd van 4.000 vierkante meter. Barge loader en magazijn maken deel uit van een innovatief logistiek concept. Minerale meststoffen die op Chemelot in Geleen worden geproduceerd, worden via een verladingscarrousel per truck naar Stein vervoerd. Deze trucks vervangen de dieseltrein die voorheen werd ingezet. OCI Nitrogen wil dagelijks zo’n 4.000 ton minerale meststoffen op verantwoorde en milieuvriendelijke wijze verschepen. Het project heeft een voorbereidingstijd gekend van zo’n 2 jaar en een bouwperiode van 8 maanden.
De op- en overslaghaven in Stein is, met meer dan 2,5 miljoen ton overslag per jaar, uitgegroeid tot één van de grootste binnenhavens van Nederland.

Core business van Wessem Port Services is havenexploitatie en logistiek. De organisatie houdt zich bezig met op- en overslag en bewerking van zowel bulkgoederen als stukgoederen en het bijbehorende transport via water, weg of spoor.

foto: Ermindo Armino
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.