Ga naar hoofdinhoud

Legoblokken van baggerspecie

In de MKB Innovatie Top 100 van vernieuwende bedrijven in 2017 staat ook Netics BV uit Alblasserdam. De reden voor deze vermelding is de ontwikkeling van een technologie om huizen te bouwen met legoblokken van baggerspecie.

Netics BV uit Alblasserdam, een netwerkorganisatie voor het bedenken van innovatieve oplossingen in de civiele techniek, heeft een toepassing bedacht voor de enorme hoeveelheden sediment die jaarlijks in de rivierdelta’s neerslaan. Het betreft een methode om dit sediment uit de rivieren te baggeren en als specie te benutten voor de bouw van dijken, dammen en andere typen waterkeringen. Het belang hiervan neemt als gevolg van de stijgende zeespiegel, de bevolkingsgroei en een snel toenemende urbanisatie in deltagebieden alleen maar toe. Ook groeit wereldwijd de behoefte aan systemen om waterkeringen en huizen goedkoop en snel te kunnen bouwen.

Legoblokken
De technieken die Netics heeft ontwikkeld om met modder te construeren, zijn goedkoper dan de bouw met traditionele materialen. Het is mogelijk om huizen te bouwen met lokaal beschikbare baggerspecie. De modder wordt daarbij geperst tot een bouwelement in de vorm van een groot legoblok. De kosten die voorheen waren gemoeid met het afvoeren van de bagger, leveren nu een duurzaam bouwmateriaal op.

Goedkoper
De gebaggerde modder kan direct op de oever worden verwerkt tot bouwelementen, zodat nagenoeg geen transportbewegingen zijn benodigd. Ook wordt een minimaal beslag gelegd op de primaire grondstoffen die traditioneel worden ingezet. De legoblokken van baggerspecie zijn daardoor goedkoper en hebben een significant lagere milieu-footprint dan bijvoorbeeld beton, staal of hout. Door minimaal 90% slib te gebruiken, wordt bijna 80% minder CO2 geproduceerd in vergelijking met de productie van een betonnen bouwblok. Netics maakt de techniek middels een recept- en ontwerpboek beschikbaar, zodat de lokale bevolking de blokken wereldwijd zelf kan produceren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.