Ga naar hoofdinhoud

LNG-keten van start in Rotterdamse haven

Onlangs presenteerden de partners 3TU, VSL, TNO (samen LNG TR&D), Energy Valley, Deltalinqs en Het Rotterdams Havenbedrijf plannen voor de introductie van vloeibaar aardgas, als schone transportbrandstof in Nederland. Zij deden dat in aanwezigheid van minister Verhagen in het kader van het Green Deal-beleid, waarbij bedrijven initiatieven nemen die passen bij overheidsdoelstellingen op het gebied van klimaat en milieu.

Vloeibaar gas (Liquefied Natural Gas, LNG) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het schoner maken van de transportsector, door vermindering van de uitstoot van NOx, SOx, fijn stof en broeikasgassen.

Doelstelling is om in 2015 minstens 50 binnenvaartschepen, 50 zeeschepen en 500 trucks op LNG te laten rijden. Drie weken geleden tekenden initiatiefnemers de ‘Green Deal LNG’ met minister Verhagen en staatssecretaris Atsma. Vandaag kwam Verhagen naar Rotterdam om de eerste plannen te bespreken. Het begin van de keten is gesitueerd op de Rotterdamse Maasvlakte, bij de Gate Terminal van Gasunie en Vopak, waar LNG via grote tankers Nederland binnenkomt.

TNO werkt samen met de 3TU en VSL in de Stichting LNG TR&D om kennis en expertise van de hele LNG keten te bundelen.

Bron: TNO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.