Ga naar hoofdinhoud

Medicijnvervalsing thema op EMPACK

De onderschepping van vervalste geneesmiddelen in de Europese Unie is de afgelopen jaren fors toegenomen. Inmiddels zijn Europese richtlijnen in de maak die de echtheid van medicijnen moeten gaan garanderen.

Michaël Nieuwesteeg – directeur NVC Verpakkingscentrum – zal op deze thematiek ingaan tijdens zijn presentatie op EMPACK 2012 in Den Bosch. In de huidige situatie zijn medicijnen erg vervalsingsgevoelig. Jaarlijks worden in de Europese Unie 25 miljard farmaceutische verpakkingen geproduceerd, waarbij het voor de helft gaat om medicijnen met een receptverplichting. Het is een lucratieve handel deze medicijnen te vervalsen. Bovendien staan op vervalsing lage straffen, zodat het risico van ontmaskering klein is. Vanuit de industrie en maatschappij klinkt de roep om maatregelen. Niet alleen de volksgezondheid staat op het spel, maar ook loopt de verpakkingsindustrie reputatieschade op. Momenteel loopt in de Europese Unie een project van EFPIA om richtlijnen op te stellen die vervalsing moeten tegen gaan. Tot en met 27 april 2012 heeft de verpakkingsindustrie gelegenheid om suggesties te doen voor het tegengaan van medicijnvervalsing. In 2017/2018 dient de Europese medicijnproductie getransformeerd te zijn, waarbij de receptplichtige medicijnen en hun verpakkingen minstens een serienummer dragen en een beveiligde sluiting bevatten.

EMPACK 2012 vindt plaats op woensdag 4 en donderdag 5 april 2012 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.