Uit een analyse van de VNCI-werkgroep Arbeidsveiligheid blijkt dat de meeste ongevallen in de chemie – een derde deel – heeft te maken met struikelen, al dan niet over een obstakel.
Behalve struikelen vormt ook beklemming een gevaar. Andere aandachtspunten zijn het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen, het veilig omgaan met slangverbindingen en koppelingen bij laden en lossen, en het ontwerp en onderhoud van gereedschappen en middelen. Weinig letsels hebben te maken met het omgaan met chemicaliën. Het VNCI-onderzoek, dat eind 2012 is uitgevoerd, betreft cijfers uit 2011 toen 73 ongevallen met verzuim werden geregistreerd. Hierbij was in 66 gevallen sprake van fracturen, kneuzingen, verstuikingen of verrekkingen. Het aantal ongevallen in de chemie bedraagt hiermee in 2011 circa 1,7 per miljoen gewerkte uren.
Hiermee behoorde deze sector ook in 2011 tot één van de veiligste in de industrie. In 2010 was het aantal ongevallen met 72 praktisch gelijk, maar draaide het personeel 13% procent meer uren, waardoor het aantal ongevallen met verzuim per miljoen gewerkte uren (1,49) iets lager was. Positief is dat er in 2011 geen dodelijke ongevallen zijn gerapporteerd, tegen één dodelijk ongeval in 2010. Onder personeel van aannemers die in 2011 op het terrein van chemiebedrijven werkten, deden zich 38 ongevallen met verzuim voor. Dit komt neer op 2,26 per miljoen gewerkte uren, ongeveer 6% minder dan in 2010.