Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse groeikansen in biobased plastics

Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven werken in een uniek samenwerkingsverband aan de ontwikkeling van nieuwe biobased kunststoffen. Deze kunststoffen, gemaakt op basis van plantaardige grondstoffen, bieden de maakindustrie een duurzaam alternatief voor onder andere de huidige op aardolie gebaseerde kunststoffen.

Op kleine schaal worden materialen zoals verpakkingen, flessen en computeronderdelen al van biobased plastics gemaakt. In de toekomst kan de industrie dankzij onderzoek ook onderdelen van auto’s, treinen en vliegtuigen, huishoudelijke apparaten en poedercoatings op biobased basis maken. Er liggen grote marktkansen voor Nederland maar om op te kunnen schalen is steun vanuit de Nederlandse overheid nodig, en die ontbreekt nog.

Wageningen UR Food & Biobased Research was onlangs gastheer van een symposium waarin onderzoekers en bedrijven de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biobased kunststoffen presenteerden. Ten opzichte van plastics uit aardolie voorkomen biobased kunstoffen tonnen CO2-uitstoot omdat de planten van waaruit deze materialen gemaakt worden CO2 uit de lucht halen.

Biobased kunststoffen kunnen nu op basis van technische eigenschappen de competitie aan met kunststoffen op basis van aardolie, maar zijn nog wel duurder. Om te kunnen concurreren is grootschalige productie en meer onderzoek nodig, en zijn nieuwe faciliteiten van belang.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.