Ga naar hoofdinhoud

Nettowinst HES 4,5% omhoog

HES Beheer NV in Rotterdam heeft in de eerste helft van 2012 een nettoresultaat van € 11,5 miljoen gerealiseerd (eerste halfjaar 2011 € 11,0 miljoen). De verbetering van het nettoresultaat met € 0,5 miljoen (4,5%) is te danken aan de per saldo verbeterde prestaties van de deelnemingen en het hogere economische belang in EMO, OVET en OBA als gevolg van de acquisitie van 22% in ATIC Services dat ook belangen in deze deelnemingen heeft.

Vooral OBA (economisch belang 73,8%) en het Engelse dochterbedrijf NHBS presteerden sterk. De bijdragen van OVET (economisch belang 47,7%) en EMO (economisch belang 36,6%) waren eveneens hoger, bij EMO uitsluitend vanwege het vergrote economische belang. De bijdrage van dochterbedrijf EBS bleef gelijk aan vorig jaar. De bijdragen van de overige deelnemingen waren lager vanwege opstartkosten dan wel verminderde prestaties.

Aanvoer
De kolenmarkt, voor HES Beheer de belangrijkste markt, ontwikkelde zich gunstig en vertoonde een verdere belangrijke stijging. De aanvoer van industriële mineralen daalde relatief sterk, terwijl de aanvoer van agribulk en biomassa iets onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar bleef. De totale aanvoer van droge bulkproducten daalde fractioneel. De aanvoer van olieproducten steeg fors, vanwege het opstarten van Botlek Tank Terminal (HES-belang 50%). Naar evenredigheid van HES Beheer’s participatie in haar verschillende deelnemingen was de aanvoer van bulkgoederen het afgelopen semester 10% hoger dan in het eerste halfjaar van 2011, vanwege het vergrote economische belang in drie deelnemingen en de intrede in de natte bulkmarkt.

Verwachtingen
De directie verwacht op basis van de huidige verwachtingen voor de economie in Duitsland en in Nederland, dat zowel de omzet als de winst naar verwachting verder groeien. Deze groei komt voornamelijk door de verwachte hogere omzet, efficiency verbeteringen en de recente uitbreidingen in de droge en natte bulk. Ook de vooruitzichten voor de middellange termijn blijven onverminderd goed. Deze verwachting is vooral gestoeld op de verwachte groei in de kolenaanvoer en de beoogde verdere uitbreiding in de natte bulk. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor stapsgewijze verbeteringen van de efficiency.

Nieuwbouwprojecten

  • Het transportbandensysteem van het nieuwe 4,8 hectare opslagterrein bij EBS Laurenshaven is gereed. Het nieuwe terrein, geschikt voor ca. 300.000 ton extra opslagcapaciteit, is goed bezet.
  • De nieuwe, zevende vlakloods van het Engelse NHBS in North Lincolnshire is gereed. Met deze nieuwe vlakloods is de effectieve opslagcapaciteit met circa 20.000 ton vergroot. Op 24 juli 2012 werd de eerste lading in opslag genomen.
  • De nieuwe 85-tons brugkraan van EMO wordt momenteel opgebouwd naast de huidige brugkranen in de Mississippihaven. Deze nieuwe brugkraan en het bijbehorende transportbandensysteem zullen naar verwachting eind 2012 gebruiksklaar zijn. De loscapaciteit van EMO is alsdan met 10 miljoen ton op jaarbasis versterkt, terwijl de efficiency en het serviceniveau verder worden verbeterd.
  • De nieuwe zeebootbelader en de zevende stacker/reclaimer van EMO zijn nagenoeg volledig operationeel.
  • In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam wordt medio augustus 2012 gestart met de werkzaamheden ter vergroting van het terrein van BTT met circa 5 hectare via demping van een deel van de haven. Na oplevering, medio 2014, heeft BTT de mogelijkheid om op het nieuwe terrein 550.000 m3 tankopslagcapaciteit bij te bouwen, al dan niet gefaseerd. De milieuvergunning is binnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.