Ga naar hoofdinhoud

Nominaties Food Valley Award

Voor de Food Valley Award 2013 zijn drie inzendingen genomineerd: de Pasteur Sensor Tag, de Super Centrifuge voor sla en de Bio Product Processor. De genomineerde projecten scoorden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid.

Een onafhankelijke vakjury zal vaststellen welk van de projecten het meest voor de Award in aanmerking komt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Food Valley Expo op 24 oktober 2013 in Arnhem.

Pasteur Sensor Tag
De Pasteur sensor tag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd en wat de werkelijke houdbaarheid van ditzelfde product is. Daarmee kan de keten van versproducten efficiënter en effectiever worden aangestuurd. De Pasteur Sensor Tag is ontwikkeld door een consortium onder leiding van NXP Semiconductors. De huidige sensor tags meten enkel de temperatuur en vochtigheid. De Pasteur sensor tag is uniek omdat de geregistreerde temperatuurs- en gascondities tijdens vervoer en opslag kunnen worden gebruikt om een dynamische houdbaarheid te berekenen. Dit gebeurt met behulp van modellen die op de tag zijn geïmplementeerd.

Super Centrifuge
De Super Centrifuge voor sla, ontwikkeld door Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo, in samenwerking met de Universiteit Twente en VIWATEQ, biedt  voordelen ten opzichte van de bestaande batch-droogsystemen. In de huidige droogsystemen voor sla vindt vóór en na droging veel handling plaats, waardoor productbeschadiging optreedt. De Super Centrifuge beschikt over een droogtrommel met daarin een continu transport door middel van luchtinjectie.

Bio Product Processor
De Bio Product Processor (BPP), ontwikkeld door TCE GoFour uit Stadskanaal, is in staat om (oliehoudende) gewassen op milieuvriendelijke wijze en met behulp van enzymen om te zetten in hoogwaardige (eiwit)ingrediënten. Deze ingrediënten zijn inzetbaar in de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie en in de medische wereld. De elektriciteit en warmte die tijdens het proces worden opgewekt, zijn weer bruikbaar op het agrarisch bedrijf. Het bijproduct olie kan worden verkocht als biofuel.

Food Valley Exp
Food Valley Expo op 24 oktober 2013 in Congrescentrum Papendal in Arnem richt zich op vertegenwoordigers uit de (inter)nationale agrifoodsecto. Deelnemers zijn het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheid en intermediaire organisaties. De expo omvat onder meer presentaties van de nieuwste technologieën en een investment forum voor startende ondernemers.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.