Ga naar hoofdinhoud

NWGD en NL GUTS over ‘drying and separation’

Het kennisnetwerk scheidingstechnologie (NL GUTS) en de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) hebben op 7 februari 2012 tijdens een druk bezocht seminar ‘Drying and Separation’ gezamenlijk hun licht laten schijnen over de ontwikkelingen in beide expertisegebieden.

Het seminar werd mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL en KIVI-NIRIA, de beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten. Gastheer voor de bijeenkomst was GMF in Waddinxveen, producent van onder meer trommeldrogers.

Technoprojecten
NL GUTS (Netherlands Group of Users of Technology for Separation) stimuleert de vernieuwing in scheidingstechnologie onder meer via de ‘technoprojecten’. In samenwerking met het ISPT (Institute for Sustainable ProcessTechnology) worden technologieën op kleine schaal gevalideerd bij industriële gebruikers. Voorzitter Jan Koning van NL GUTS: “Kern is hoe we kunnen scheiden voor minder geld, in minder tijd met minder verbruik van grondstoffen en energie. Ik vind het interessant om te bekijken hoe we dit samen met de droogsector kunnen oppakken en van elkaar kunnen leren. Innovaties in beide technologieën kunnen industriële processen efficiënter maken en helpen bij het ontwikkelen van een biobased en sustainable economy.”
NWGD-voorzitter Maarten Schutyser beaamt dat: “Innovaties zijn nog te vaak gericht op de kwaliteit van het product en niet op de efficiency van het proces. Hier willen we verandering in brengen, want drogen is een kritisch proces in veel sectoren. Droogprocessen zijn nu nog verantwoordelijk voor 15 tot 30 % van het totale industriële energieverbruik, en dat percentage kan fors omlaag.”

Zuivel
In de zuivelsector wordt zowel gescheiden als gedroogd. Bijvoorbeeld om uit melk babyvoeding, creamers, proteïneconcentraten, kaas en vet te kunnen maken. Frank Jeurissen (Friesland Campina): “We willen leiderschap tonen in het bewerkstelligen van sustainability. Streven is ‘minimal processing’: energie-efficiënt en tegen lage kosten. We experimenteren met het scheiden van water en melkeiwitten in het pre-proces, onder andere door middel van membraanfiltratie. Hoe meer water er op andere manieren of eerder in het proces wordt verwijderd, hoe minder er valt te drogen.”

Research
Vertegenwoordigers van TNO gingen tijdens het seminar in op het Super Heated Steam Process voor de droging van voedingsmiddelen en op adsorptie door middel van zeolietkorrels. De laatste technologie is niet geschikt voor voedingsmiddelen, maar wel voor de verwijdering van water uit biomassa. Droging met zeolietkorrels gebeurt bij relatief lage temperaturen, waarbij minder emissies ontstaan.

Droogapparaten
Gastheer Ron van Heijningen (GMF) wees op de research-activiteiten van het bedrijf op het gebied van droogapparaten. “We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om stappen te nemen op het gebied van energiereductie. Zo hebben we een vacuüm drumdroger ontwikkeld, die met veel lagere temperaturen en dus minder milieubelastend kan drogen.”

Kennisnetwerk scheidingstechnologie (NL GUTS)

Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD)

 

Bron: Agentschap NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.