Ga naar hoofdinhoud

OCI-Nitrogen elimineert stofemissies

Chemiebedrijf OCI-Nitrogen in Geleen, producent van kunstmest, elimineert de stofemissies bij de koeling van kunstmestkorrels. Hierbij wordt overgestapt van de bestaande fluid bed-systemen (luchtkoeling) naar indirecte koeling met water, op basis van de Bulk-X-Change warmtewisselaar van Coperion.

De fluid bed-koeling van het product (kalkammonsalpeter ofwel KAS), waarvoor relatief grote volumes lucht zijn benodigd, leidt namelijk tot enige stofemissies. Bij de geplande verhoging van de productiecapaciteit (van circa 1 tot circa 1,3 miljoen ton/jaar), zou niet meer kunnen worden voldaan aan de voorwaarden in de milieuvergunning. Een nieuwe vergunning voor een hogere productiecapaciteit vereiste dat de uitstoot met een factor 10 (!) moest worden verlaagd.

Bulkflow cooler
De oplossing voor het emissie-probleem is gevonden in een systeem waarbij het granulaat indirect wordt gekoeld met behulp van water. Het hart van dit systeem is een Bulk-X-Change warmtewisselaar van Coperion. Het te koelen product zakt op zwaartekracht in ‘mass flow’ door het apparaat. De installatie is in samenwerking met de leverancier en Sitech Services aangepast aan de specifieke toepassing bij OCI-Nitrogen. Een van de uitdagingen was om het koelproces op te schalen van een pilot-installatie tot een full scale productieproces, rekening houdend met de sterke variatie in de eigenschappen van het te koelen product bij wisselende temperaturen. Inmiddels is één van de drie productielijnen met de ‘bulkflow cooler’ uitgerust.

Uitstoot nul
"Onze technici zijn er in geslaagd om een systeem te ontwikkelen waarmee de stofuitstoot is gereduceerd van 174 ton per jaar tot nul", aldus OCI-Nitrogen plantmanager Jos Claassen. “Bovendien is het energieverbruik in deze koelsectie met 75% afgenomen en de productie met 20% toegenomen. Inmiddels worden ook de twee andere productielijnen voorzien van een bulkflow cooler."
Het project van OCI-Nitrogen is onder de naam ‘Cool’ ingezonden voor de Responsible Care-prijs 2013. De onderneming won in 2008 deze prijs met een project voor de CO2-reductie bij de productie van het kunstmestproduct Nutramon-KAS.

Zie ook Nominaties voor Responsible Care-prijs VNCI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.