Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar energiebesparing in chemische industrie

Onderzoekers aan de Universiteit Twente ontvangen circa 700.000 euro subsidie voor een nieuw onderzoeksproject op het gebied van energiebesparing voor de chemische industrie. Ze gaan op zoek naar een methode om selectief zuurstofatomen in methaan en cyclohexaan moleculen in te bouwen; een uitdaging waarvoor wetenschappers al lang een oplossing zoeken. De subsidie is afkomstig van het ‘Low Energy Routes’-programma van TASC (NWO-CW).

Alkanen zijn chemische stoffen (verzadigde koolwaterstoffen) die veel voorkomen in aardolie en aardgas en die weinig reactief zijn. Deze stoffen kunnen uitstekend gebruikt worden als brandstof, maar verder kun je er in de regel niet veel meer mee. Onderzoekers van de MESA+ vakgroep Catalytic Processes and Materials hebben nu een subsidie ontvangen voor een nieuw onderzoeksproject op het gebied van selectieve oxidatie van methaan en cyclohexaan.

Binnen dit project gaan ze op zoek naar methoden om heel nauwkeurig zuurstofatomen in de alkaan-moleculen in te bouwen; een uitdaging waar wetenschappers al lang aan werken. Als ze hier in slagen opent dit een zee aan mogelijkheden. Methanol kan, in tegenstelling tot methaan, als grondstof voor de chemische industrie gebruikt worden. Ook zou het mogelijk worden om gas uit olievelden eenvoudig om te zetten naar een vloeistof die je eenvoudig kunt transporteren naar de bewoonde wereld.

Bron: Universiteit Twente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.