Ga naar hoofdinhoud

Pentair Haffmans wint PIP-Vakprijs

De Venlose onderneming Pentair Haffmans heeft de PIP-Vakprijs gewonnen. De award is gisterenavond uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Auditorium Media Plaza. De vakprijs is onderdeel van de Proces Innovatie Prijs, die ook een publieksprijs omvat.

Pentair Haffmans heeft voor de opwaardering van biogas tot ‘groen’ gas een technologie ontwikkeld, waarbij geen methaan meer verloren gaat, maar voor honderd procent in het groene gas terecht komt. Tijdens het opwaarderingsproces wordt bovendien zeer zuivere koolzuur gewonnen. De vakjury was onder de indruk van de innovatieve combinatie van bestaande technieken om te komen tot zowel een duurzame als rendabele procesverbetering.
Het opwaarderingsysteem van Pentair Haffmans bestaat uit twee stappen. De eerste stap komt ruwweg overeen met conventionele technologieën om biogas te reinigen. Hierbij wordt het methaan afgescheiden dat vervolgens als groen gas het gasnet in kan. Het koolzuurgas wordt afgevoerd, maar daarin bevindt zich behalve waterstofsulfide en vocht ook nog wat methaan. De verdienste van Pentair Haffmans is dat een tweede zuiveringsstap is ontwikkeld waarmee ook dit laatste methaan economisch wordt herwonnen. Hiertoe wordt het koolzuurgas gezuiverd met behulp van een actief koolfilter en een gasdroger, zodat het mengsel nog uitsluitend bestaat uit methaan en koolzuur. Door het mengsel af te koelen wordt het koolzuurgas vloeibaar, terwijl het methaangas wordt afgevoerd naar de membraanunit. Het koolzuur stroomt via een stripkolom naar een reservoir, waar het in zeer zuivere vorm wordt opgevangen.

Zie ook Twaalf nominaties Proces Innovatie Prijs
 

Bron: Vakblad Bulk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.