Ga naar hoofdinhoud

Recordoverslag Nederlandse havens

De Nederlanse havens kunnen voor 2011 een recordoverslag in de boeken schrijven. Dat geldt in elk geval voor Zeeland Seaports, Groningen Seaports en de haven van Moerdijk.

De Zeeuwse havens hebben de positieve lijn van het afgelopen jaar kunnen doorzetten en sluiten 2011 af met een recordoverslag van 35 miljoen ton; een groei van 6% ten opzichte van 2010. De groei van de overslag is in haast alle verschijningsvormen gerealiseerd. Sterkste relatieve stijger was de goederensoort stukgoed (breakbulk) met producten zoals hout, cellulose en fruit. In absolute zin was droge bulk de grootste stijger met producten zoals steenkool en mineralen. De toename van de overslag resulteerde ook in een toegenomen aantal zeeschepen dat werd afgehandeld, 6.263 ten opzichte van 6.114 in 2010. In 2011 heeft Zeeland Seaports ongeveer 22 hectare uitgegeven. Door diverse bedrijven is fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun bedrijven. Zo hebben onder meer Oiltanking, OVET, Verbrugge en Vesta fors uitgebreid in opslagcapaciteit. CEO Hans van der Hart van Zeeland Seaports waagde zich tijdens de jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst van het havenbedrijf niet aan een voorspelling voor 2012.

Ook Groningen Seaports kijkt terug op een prima 2011. Wat de overslag betreft is een historisch hoogtepunt van 8 miljoen ton bereikt (2010: 7,6 miljoen ton). De haven van Moerdijk heeft in 2011, ondanks het tegenvallende economische klimaat, eveneens een recordoverslag bereikt: 21,7 miljoen ton. Dit is een groei van ruim 16% ten opzichte van 2010.

Zie ook Overslag Rotterdamse haven neemt licht toe
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.