Ga naar hoofdinhoud

Solids en Pumps & Valves uitgebreid met M+R

Digitalisering in de voedingsmiddelenindustrie

De procesindustrie staat voor uitdagingen zoals digitalisering, energietransitie en krapte op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om een heroriëntatie, ook wat betreft de inrichting van productieprocessen. Easyfairs speelt daarop in. Zo krijgen de vakbeurzen Solids en Pumps & Valves het eigen platform M+R (Measurement & Regulating).

Twee jaar na de laatste Solids en Pumps & Valves in Rotterdam (2 en 3 oktober 2019) en veel corona-leed verder, kunnen de deuren van Ahoy Rotterdam binnenkort eindelijk weer open voor het grootste processing-evenement van de Benelux. Op woensdag 6 en donderdag 7 oktober 2021 presenteert de zesde editie van de gecombineerde vakbeurzen een uitgebreid programma machines, installaties en componenten voor de bewerking, het transport en de opslag van stortgoederen (Solids), alsmede systemen voor de processing van vloeistoffen en gassen (Pumps & Valves).

Procesinstrumentatie

Beursorganisator Easyfairs heeft het toenemende belang van instrumentatie en automatiseringstechnologie in de procesindustrie vertaald naar een nieuwe beurstitel in de Nederlandse markt: M+R (Measurement & Regulating). Hiermee krijgt procesinstrumentatie naast Solids en Pumps & Valves een eigen platform. M+R kan worden gezien als de verbindende schakel tussen Solids en Pumps & Valves. De nieuwe vakbeurs gaat over slimme sensortechniek en software om assets en processen te digitaliseren en meer autonoom te maken.

Bewezen concept

M+R bestaat bij de zuiderburen al langer en heeft zich als aanvulling op Solids en Pumps & Valves in Antwerpen reeds bewezen. De formule sluit qua thema en technologie naadloos aan bij de doelgroepen en exposanten. De exposanten op M+R zijn producenten en leveranciers van onder meer niveaumeters, flowmeters, temperatuur- en drukopnemers, lasersensoren, gasmeters en hard- en software voor data-verwerking. In een theater op de beursvloer van M+R Rotterdam worden lezingen gegeven over onder meer cyberveiligheid, cloud analyses, big data en kunstmatige intelligentie. Het drieluik Solids, Pumps & Valves en M+R presenteert daarmee onder één dak een compleet pakket van oplossingen voor de procesindustrie, met name in de sectoren machinebouw, food, feed, chemie, metaal, recycling, agri en kunststof.

Waterstof-hub

In de aanloop naar het fysieke evenement in Rotterdam heeft Easyfairs op 8 juli 2021 twee online rondetafel-gesprekken georganiseerd met vertegenwoordigers uit respectievelijk de chemie en de voedingsmiddelenindustrie. In het chemie-gesprek deelden Deltalinqs | H-vision, BP en iTanks hun visie op de rol van Nederland als waterstof-hub. Waterstof kan van grote betekenis zijn bij de verduurzaming van de chemie. Het brandbare gas leent zich goed voor hoge temperatuur-processen. In de bestaande infrastructuur is het al mogelijk tot 20% waterstof bij te mengen. Maar daarna is het nodig om direct op te schalen naar 100% waterstofgas, want tussenstappen zijn niet rendabel. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen in procesinstallaties.

Digitalisering

Het tweede rondetafel-gesprek op 8 juli richtte zich op de digitalisering van de voedingsmiddelenfabriek, met het oog op de toekomst. Hier namen GMV/FME, OnePlanet Research Center en Siemens deel aan de discussie. De machinefabrikanten-vereniging GMV/FME ziet veel potentie in digitalisering, robotisering en automatisering, maar stelt dat het succes ervan nog steeds sterk afhankelijk is van menselijke factoren.

Siemens

Siemens verwacht dat hogere opbrengsten, een verbeterde energie-efficiëntie en een zuiniger gebruik van hulpbronnen gaan bijdragen aan een verlaging van de totale bedrijfskosten. In de toekomst gaat het niet meer om één productielijn. Die lijn wordt uit elkaar getrokken in aparte eenheden om modulair en flexibel te worden ingezet, soms ook in andere productielijnen. Digitalisering is dan niet meer weg te denken. Siemens biedt oplossingen die nodig zijn om waardeketens te integreren. Het bedrijf combineert daarbij technologi,e zoals kunstmatige intelligentie (AI) en digitale tweelingen (Digital Twins), met haar diepgaande kennis van automatisering in de procesindustrie.

OnePlanet Research Center

Bij OnPlanet Research Center bestaat de overtuiging dat veel technologie die momenteel wordt ontwikkeld in andere sectoren (denk bijvoorbeeld aan autonome voertuigen en medische biosensoren) zijn intrede zal doen in de voedselverwerkende industrie. Voorts zal een zekere regie in de productieketen verspilling en sub-optimalisatie gaan voorkomen. Blockchain is daarvoor een geschikt middel. Om de totale efficiency van de keten te verbeteren, moeten de ketenpartijen dan wel bereid zijn om data met elkaar te delen. Universiteiten en /of onderzoeksinstellingen kunnen als onafhankelijke partij de waarde van die samenwerking laten zien.

Praktische informatie

Solids (verwerking poeders, granulaten, stortgoederen)
Pumps & Valves (verwerking vloeistoffen en gassen)
M+R (inzet op procesinstrumentatie en automatisering)
De drie vakbeurzen vormen samen één evenement.

Locatie: Rotterdam Ahoy
Datum: woensdag 2 en donderdag 7 oktober 2021
Opening: van 10.00 – 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.