Ga naar hoofdinhoud

Symposium waterhydrauliek

Het hoofdthema van de vijfde editie van het Hydrauliek Symposium op donderdag 13 september 2012 in Film- en Congrescentrum CineMec in Ede, is waterhydrauliek. Het symposium is traditiegetrouw door FEDA en de Vereniging Platform Hydrauliek georganiseerd op de vooravond van de Industriële Week.

In tegenstelling tot eerdere edities wordt de 2012 editie georganiseerd in Ede (het Film- en Congrescentrum CineMec), is de voertaal Engels en worden parallel sessies gehouden in verband met het grote aantal lezingen. Hoewel waterhydrauliek al decennialang wordt gebruikt – beginnend bij toepassingen voor grotere vermogens zoals deze nodig zijn bij persen – is de technologie nog nooit écht doorgebroken. Maar daar komt langzaam verandering in nu er belangrijke ontwikkelingen zijn gedaan die problemen als cavitatie, corrosie en smeren bij waterhydrauliek toepassingen kunnen oplossen. Als gevolg daarvan verschijnen er op de markt ook steeds meer componenten – zoals kleppen en pompen – die specifiek zijn ontwikkeld voor waterhydrauliek-toepassingen in het kleinere vermogenssegment.

Sprekers
Evenals de andere vier edities van Het Hydrauliek Symposium staat ook bij deze vijfde editie het uitwisselen van kennis centraal. Er treden vijftien sprekers op, voor een deel uit Nederland, maar verder uit Duitsland, Denemarken, Finland, België, Canada en Zwitserland. Vanwege het grote aantal sprekers is ervoor gekozen om parallelsessies te organiseren. In de hoofdlijn wordt ingegaan op de algemene kenmerken van waterhydrauliek en aansprekende, gerealiseerde toepassingen terwijl gedurende de parallelsessies dieper op de materie wordt ingegaan.

Wedstrijd
Nieuw is de wedstrijd die is uitgeschreven onder de HBO-instellingen in Nederland. Hierin worden studenten uitgedaagd om een oplossing te bedenken om kunststof te comprimeren. Het moet gaan om een huishoudelijk apparaat dat gebruik maakt van het waterleidingnet en water als energieoverdragend medium. Arjan Coppens, FEDA bestuurslid en voorzitter Sectie Hydraulic Solutions: “We vinden het uitermate belangrijk om ook het onderwijs te betrekken in deze ontwikkelingen binnen het vakgebied hydrauliek. Dat gebeurt nog te weinig terwijl deze toekomstige ingenieurs de aangewezen mensen zijn om deze technologie in de toekomst verder op te pakken en te ontwikkelen.”

De kosten van het symposium, incl. lunch, koffie, thee en de teksten van alle voordrachten, bedragen 225 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.