Ga naar hoofdinhoud

Twaalf nominaties Proces Innovatie Prijs

De jury van de Proces Innovatie Prijs 2012 heeft vastgesteld welke inzendingen voor deze prijs zijn genomineerd. In totaal maken twaalf bedrijven kans op de Vakprijs dan wel Publieksprijs. Beide awards worden uitgereikt tijdens de vakbeurs Industrial Processing in de Jaarbeurs Utrecht.

De Proces Innovatie Prijs (PIP) is een erkenning voor innovatieve producten en oplossingen binnen de procesindustrie, op initiatief van de Machevo & Bulk Vereniging en beursorganisator VNU Exhibitions. Zowel Nederlandse als Belgische bedrijven konden zich voor de prijsvraag inschrijven, die mede wordt ondersteund door Vakblad Bulk. De Proces Innovatie Prijs (PIP) bestaat uit twee awards, namelijk de Vakprijs en de Publieksprijs. De jury stelt voor beide awards de nominaties vast. Op dinsdag 2 oktober, de eerste dag van de vakbeurs Industrial Processing, wordt bekend gemaakt welk bedrijf is uitgeroepen tot winnaar van de Vakprijs en welk bedrijf de Publieksprijs heeft gewonnen. Elke belangstellende kan op de website van VNU Exhibitions een stem voor de Publieksprijs uitbrengen.

Citeria
De criteria die de onafhankelijke jury bij de beoordeling van de in totaal 25 inzendingen heeft laten meespelen, zijn het procestechnologisch gehalte, de mate van innovatie, de toegevoegde waarde voor de gebruiker, het ‘business potential’ en de duurzaamheid. Dit heeft geleid tot de nominatie van twaalf bedrijven voor de Publieksprijs. Hiervan zijn zeven bedrijven bovendien genomineerd voor de Vakprijs. In alfabetische volgorde:

Nominaties Vakprijs en Publieksprijs

Geveke Persluchttechniek, Antares Tandem Technologie (ATT) droger
De Tandemdroger is een combinatie van een koeltechniek voor droging boven 0°C en adsorptiedroging voor droging tot ver onder 0°C. Dit leidt, in combinatie met een voorfilter, fijnfilter en stoffilter, tot een hoge kwaliteit perslucht tegen lage energiekosten.

GMF, Vacuümwalsdroger
De vacuümwalsdroger kan viskeuze vloeistoffen en slurries op lage temperaturen drogen. Hiervoor kan restwarmte worden gebruikt, in plaats van hoogwaardige stoom. Het is zo mogelijk om water tegen lage kosten te verwijderen.

Heat Matrix Group, Heat Matrix Luchtvoorverwarmer (LUVO )
De LUVO is een kunststof warmtewisselaar voor stoomketels, die warmte terugwint uit rookgassen en zo een energiebesparing oplevert. De LUVO is licht van gewicht, niet gevoelig voor corrosie en eenvoudig te installeren naast de ketel.

Keller Lufttechnik, Ultra-filterinstallatie
Een nafilter voor shredders bij schrootverwerking, die emissies tot ver onder de wettelijke grenswaarden terugdringt. Een geïmpregneerd, ultrafijn filtermembraan reduceert stofemissies tot minder dan 1 mg/Nm³ en PCB’s met 99%.

KSB Nederland, SuPremE-motor
Een hoogefficiënte elektromotor met minstens 15 procent minder vermogensverlies dan voorgeschreven in de EG640-norm voor efficiëntieklasse IE3. De vierpolige rotor bestaat alleen uit een blikpakket met speciale rotorplaten en heeft geen kortsluitanker.

Optyl, Stofmeter PCME Wet Stack 181WS
Een stofmeter die de deeltjesuitstoot in natte gasstroomprocessen meet, waarbij het rookgas onder het dauwpunt komt of waterdruppels aanwezig zijn. Het instrument gebruikt een extractiemethode met verwarming. Hierdoor treden geen condensatieproblemen op.

Pentair Haffmans, Biogas-opwaarderingsinstallatie
Een gepatenteerde installatie die 100% van het methaan in het biogas omzet in groen gas. Het H2S wordt middels een Norit-bed verwijderd. Het CO2 wordt met gasmembranen afgescheiden en na een cryogene stap in een food-grade kwaliteit gewonnen.

Nominaties Publieksprijs

Avery Dennison, LightSmart-etiketteertechniek
Een eindloze rol papier voorzien van een niet-klevende lijm wordt middels een thermal-transfer printtechniek bedrukt. Na een print wordt het papier gesneden en wordt de niet-klevende lijn thermisch geactiveerd. Het klevende etiket wordt dan op het product aangebracht.

De Kleijn Energy Consulting, Warmtepomp voor industriële drogers
Een concept voor een warmtepomp voor industriële banddrogers op een temperatuur van maximaal 80°C. Met de warmtepomp wordt een groot gedeelte van de proceslucht gerecirculeerd. Aangetoond is dat een besparing van minimaal 70% op primair energieverbruik haalbaar is.

Hosokawa Micron, PicoLine-serie labapparatuur
Een serie laboratorium-apparaten voor het malen, classificeren en mengen van poeders, op gram-niveau. Het systeem is gebaseerd op een gemeenschappelijk utilities- en besturingsplatform. Op de tekentafel ligt onder meer nog de PicoBond poederreactor.

O2 Control, FreshCare-vershoudsticker
Een vershoudsticker of pleister die fijn ijzerpoeder bevat. Het ijzerpoeder oxideert, waardoor er geen zuurstof in de verpakking overblijft. De sticker kan in de verpakking worden verwerkt. Producten kunnen met minder conserveringsmiddelen toe en blijven langer vers.

Tetra Pak, FusionLine
Een warmtewisselaar met een platenpakket bestaande uit gecorrugeerde cassettes met uniek ontworpen pakkingen om een doorgang te bieden aan producten die deeltjes bevatten. Hierbij is sprake van een volledig open kanaal over de volledige lengte en breedte van de platen.

Innovators
Uit de vijfentwintig inschrijvingen waren er elf die niet voldeden aan alle criteria voor een nominatie, maar die naar het oordeel van de jury wel degelijk als ‘innovator’ kunnen worden aangemerkt. De bedrijven die met hun inzending de innovator-status hebben verworven, zijn:

Delta-P, ViscoHeater
Een hygiënisch apparaat voor het homogeen verwarmen, pasteuriseren of steriliseren van viskeuze voedingsmiddelen. De installatie is een alternatief voor platen- en buizenwisselaars wegens drukverliezen en voorkeurstromen.

Dinnissen, Pegasus 5in1 process unit
De 5in1 Pegasus-menger voor het multifunctioneel bereiden van voedingsmiddelen maakt het mogelijk om met één investering processtappen zoals mengen, vacuümcoaten, drogen, ontkiemen en aanzuren uit te voeren.

INADCO, In-line vochtmeter
Een in-line vochtmeter op basis van hoogfrequente technieken. Het instrument heeft een groot meetbereik (0,01%-60%), en kan in specifieke situaties zelfs vochtgehaltes tot 1 promille meten.

Metaalwerk Arie Belo, Molares
Een apparaat dat biomassa zodanig verkleint dat de celstuctuur wordt geopend. Hierdoor is een hoger percentage vergistbaar materiaal bereikbaar voor de bacteriën die voor de gasproductie zorgen.

Netzsch Pompen, Tornado T2
Een lobbenpomp met dubbel getande riemaandrijving voor een olievrije werking. De lobben zijn vervaardigd van roestvaststaal met een rubberen inlay en opgenomen in een met kunststof bekleed pomphuis.

Nordson Benelux, Miniblue II
Een compacte hot melt-dispenser met een gepatenteerde, hydraulische seal-technologie. Deze seal-technologie leidt tot minder slijtage, lagere onderhoudskosten en een schoner bedrijf.

Samson Regeltechniek, Klepstandsteller 3730-6
Een zelfcalibrerende, betrouwbare klepstandsteller, voorzien van druksensoren. De bewaking van de benodigde pneumatische aandrijfdruk geeft een directe indicatie van de mechanische staat van het regelventiel.

Tetra Pak, Alcip Smart CIP
Een intelligente, geautomatiseerde CIP-besturing voor een tijds- en kostenbesparende reiniging van installaties. De installatie optimaliseert water- en detergentenverbruik en sluit menselijke fouten uit.

Tetra Pak, HD Energy IQ
Een samenstel van drie of vijf homogeniseer-pistons die parallel aan elkaar werken. Hierdoor kan een aanzienlijke drukverlaging worden gerealiseerd. De lagere druk leidt tot minder slijtage en een lager energieverbruik.

Tetra Pak, PlantMaster
Een open, schaalbaar systeem voor procesautomatisering. Met Tetra PlantMaster worden individuele procesinstallaties geïntegreerd in een netwerk van efficiënte productielijnen.

Tetra Pak, Unique Control LKB
Een besturing voor een vlinderafsluiter, bestaande uit een luchtmotor met een geïntegreerde automatiseringsunit. De Unique Control LKB is snel en eenvoudig te installeren.

Afvaller
Een afvaller die van de jury een speciale vermelding krijgt, is Hanwell met de Pipe Rack Jack. Hoewel dit gereedschap in de zin van het reglement niet een procestechnologische innovatie is, was de jury onder de indruk van dit eenvoudige, praktisch gereedschap om pijpleidingen te liften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.