Ga naar hoofdinhoud

Vlaanderen realiseert eiwit-actieprogrammašŸ“¹

Eiwitrijke grondstoffen

Het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij realiseert een eiwit-actieprogramma dat inzet op de productie van plantaardige en lokale eiwitten voor voedingsmiddelen voor mens en dier.

Het eiwit-actieprogramma past in de eiwitstrategie 2021-2030 en richt zich op de potentie van onder meer algen, microbiƫle eiwitten, luzerne, veldbonen, lokale soja, gele erwten en kikkererwten, maar ook op nevenstromen zoals aardappelschillen, preiloof, kippenpoten en zelfs ethanol, een reststroom van de metaalverwerkende industrie. Het programma telt momenteel 76 samenwerkingsprojecten vanuit het beleid, de keten, het middenveld en het onderzoek om stappen vooruit te zetten bij de eiwitvoorziening, -verwerking en -consumptie. Hiervan ontvangen er 19 steun van het Departement Landbouw en Visserij om een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren.

Strategische doelstellingen

De eiwitstrategie omvat zes strategische doelstellingen: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. Een voorbeeld van een project is een samenwerking van studenten en onderzoekers die nieuwe recepturen opleverde voor eiwitproducten van de gele erwt, waarmee lokale retailers verder aan de slag gaan. Ook is inmiddels de eerste oesterzwamburger verrijkt met een tempeh van de Belgische rode boon. Andere projecten zitten meer in de onderzoeksfase en testen nieuwe eiwitbronnen, zoals microbiƫle eiwitten, algen en insecten.

Eiwit-strategie; opzoek naar nieuwe eiwitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.