Ga naar hoofdinhoud

VNCI werkt aan verbetering BRZO-bedrijven

Iets meer dan 200 van de 348 onderzochte BRZO-bedrijven (bedrijven die op grote schaal met gevaarlijke stoffen werken) overtraden in 2011 veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit het rapport ‘Naleving en handhaving BRZO-bedrijven 2011’.

In het overgrote deel ging het om minder ernstige, vooral administratieve overtredingen. Toch is de VNCI bezorgd over de uitkomst en stimuleert de bedrijven met problemen om deze zo snel mogelijk op te lossen. In totaal telt ons land 416 BRZO-bedrijven, maar daarvan zijn er vorig jaar 68 niet gecontroleerd omdat deze een goede reputatie op het gebied van veiligheid hebben. Zij worden volgend jaar geïnspecteerd. Van de wél onderzochte bedrijven leefden 145 de regels volledig na. De meeste bedrijven die de fout in gingen hebben inmiddels de noodzakelijke verbetermaatregelen genomen. Zo bleken bij hercontrole van 477 geconstateerde overtredingen er inmiddels 456 opgelost.
Tegelijkertijd zijn de resultaten vrijgegeven van het onderzoek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder honderd BRZO-bedrijven uitvoerde die eerder tekortschoten. Uit het onderzoek blijkt dat van deze bedrijven 60% in 2011 veiligheidsregels overtrad, 13% dit zowel in 2010 als 2011 deed, en 8% ook in 2009.

VNCI
De resultaten van beide rapporten baren de VNCI zorgen. In overleg met de andere branches die meewerken aan het actieplan Veiligheid Voorop zal zij daarom stappen ondernemen om samen met de bedrijven te achterhalen waar de problemen liggen en hen stimuleren om die op te lossen. Veiligheid Voorop is erop gericht om via diverse acties de veiligheid verder te verbeteren in BRZO-bedrijven, waarbij de nadruk ligt op bedrijven die nog niet de hoogste veiligheidsstandaard hebben bereikt.

Bron: VNCI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.