Ga naar hoofdinhoud

Voedselveilige silo’s van Polem

Polem silo's zijn geschikt voor levensmiddelen

Composiet silo’s en tanks van Polem voor levensmiddelen voldoen aan de normen EU 1935/2004 (algemeen) en EU 10/2011 (kunststoffen). Van veranderingen in geur en smaak van de levensmiddelen is geen sprake. Daarnaast onderscheiden de opslagsystemen zich in hygiënisch opzicht en waarborgen ze ook een probleemloze uitstroming.

Certificeringen, audits, traceability; ieder bedrijf heeft er tegenwoordig mee te maken. Zeker voor producenten in de voedingsmiddelenindustrie is een veilige opslag en verwerking – en het kunnen traceren van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten – een must. Hygiëne speelt daarbij een cruciale rol. Dat vraagt om goed schoon te maken silo’s of tanks, zonder naden of randen waar materiaal zich kan aanhechten. De opslagsystemen moeten waar nodig worden geïsoleerd en uiteraard dienen de grondstoffen en eindproducten probleemloos te kunnen uitstromen.

Levensmiddelen

Maar daarmee is lang niet alles gezegd. Composiet silo’s en tanks voor levensmiddelen moeten ook voldoen aan de eisen aan verpakkingsmaterialen en gebruiksartikelen, zoals gesteld in de normen EU 1935/2004 (algemeen) en EU 10/2011(kunststoffen). Binnen Polem is Sytze van der Meulen als R&D Engineer voor deze materie verantwoordelijk: “Kortweg gaat het hier om het contact tussen levensmiddelen en de opslag-, productie- en verpakkingsmaterialen. Het is in principe mogelijk dat stoffen uit deze materialen in minimale mate in een levensmiddel terecht komen. De regelgeving eist hoofdzakelijk dat die migratie de menselijke gezondheid niet in gevaar zal brengen, dat het voedsel niet onacceptabel van samenstelling verandert en dat er geen verandering aan geur of smaak ontstaat.”

Migratietesten

Polem heeft haar silo’s en tanks voor levensmiddelen op migratie laten testen door TÜV. Hierbij maakt het instituut gebruik van de voorgeschreven product-simulanten zoals ethanol, azijnzuur of plantaardige olie. “TÜV meet hoeveel van welke stoffen uit ons constructiemateriaal naar het levensmiddel migreren. Het blijkt dan dat onze silo’s en tanks voor de meeste levensmiddelen ruim binnen de normen vallen. Van veranderingen in geur en smaak van de levensmiddelen is geen sprake. Op basis van deze testen leveren wij bij onze opslagsystemen een Declaration of Compliance.”

Lees het hele artikel

Meer over Polem

Zie ook Het ontwerp van silo’s voor massastroming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.