Van 2D naar 3D-printen heeft zich in korte tijd enorm ontwikkeld. Inmiddels worden al de eerste gebouwen en bruggen geprint met 3D-printers, maar op kantoor of thuis is deze moderne printer nog niet helemaal ingeburgerd. Eén van de aspecten van een 3D-printer is het 3D-filament. Wat zijn deze filamenten en welke soorten 3D-filamenten onderscheiden we?
Dit zijn 3D-filamenten
Een 3D-filament is een soort rol met materiaal. Deze rol fungeert als de cartridge voor een 3D-printer. In de wereld van printen onderscheiden we verschillende soorten 3D-filamenten. Filamenten kunnen ook verschillende kleuren hebben en zijn gemaakt van allerlei materialen. Het meest voorkomende materiaal is PLA. Dat is een biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van zogenoemde polymelkzuren. Je vindt deze toepassingen bijvoorbeeld ook in theezakjes.
Een ander materiaal dat vaak gebruikt wordt is Acrylonitrile-butadieen-styreen, ook wel bekend onder de afkorting ABS. ABS is een plastic en daardoor niet afbreekbaar in de natuur. Je komt dit type plastic bijvoorbeeld ook tegen in legoblokjes. Je kunt van zowel ABS maar ook het duurzamere PLA al voordelige 3D-filamenten kopen. Op die manier bespaar je veel geld, zelfs als je let op de afvalberg die plastics veroorzaken.
Andere materialen voor 3D-filamenten
Een andere manier om een 3D-filament samen te stellen is door gerecycled plastic van bijvoorbeeld Petflesjes samen te persen of zelfs oude onderdelen van koelkasten te gebruiken. Dat zijn, naast PLA, duurzame oplossingen voor 3D-printen. Je maakt op die manier zelfs nieuwe gebruiksvoorwerpen uit afval.
Naast gerecycled plastic worden ook andere soorten plastic gebruikt in een 3D-filament, zoals polyvinylalcohol (PVA), ULTRAT, polytetrafluorethylene (PTFE) of zelf nylon. Daarnaast zijn er 3D-filamenten gemaakt van mengsels van materialen als metaal en hout.
3D-printen voor gebouwen
Er zijn inmiddels ook 3D-printers op de markt die met cement of beton kunnen printen. Daarmee kunnen complete gebouwen geprint worden. Het printen van gebouwen gebeurt met een veel grotere printer dan je thuis hebt staan. Een doorsnee 3D-filament met ABS of PLA is daarvoor natuurlijk niet geschikt.