Ga naar hoofdinhoud

JOA Air Solutions viert 25-jarig jubileum

Directie JOA Air Solutions; Martin Tukker (links) en Bas van den Bogerd.

Het Delftse JOA Air Solutions voorziet dit jaar al een kwart eeuw lang grote industriële fabrikanten van stof-, rook- en energieoplossingen. Het bedrijf dat in 1998 begon op de zolder van Gerard de Jager is uitgegroeid tot een gerenommeerd leider in het optimaliseren van industriële processen.

De aanleiding voor de oprichting van JOA Air Solutions was het grote aantal in gebruik zijnde standaard stofafscheidings- en rookafzuigsystemen die suboptimaal presteerden. Standaardsystemen leiden als vanzelf tot onder- of overextractie, een verhoogd verbruik van energie en grondstoffen, explosiegevaar, gezondheidsrisico’s, meer onderhoud en langere downtimes. Oprichter Gerard de Jager ontwikkelde daarom software waarmee knelpunten in luchttechnische installaties zijn te identificeren en nieuwe ontwerpen te valideren. Zijn oplossing was een doorbraak in de industrie, met name voor de realisatie van complexe luchttechnische systemen in de sectoren voeding, chemie, tabak en kunststof. De eerste opdrachtgevers waren bedrijven zoals DSM, Philip Morris, JTI, Covestro en Nestlé. Inmiddels heeft de in eigen huis ontwikkelde software geleid tot de implementatie van meer dan 2.000 systemen.

Maatwerk oplossingen

In de loop der tijd groeide het bedrijf en werd een reeks oplossingen ontwikkeld voor een gezonde en veilige werkomgeving, verlaagde emissies en de terugwinning van energie en grondstoffen. Men sloot daarbij aan op de behoefte van met name grotere bedrijven aan maatwerk. JOA Air Solutions kiest hiervoor de bewezen strategie van pre-engineering, ontwerp & engineering, bouw, implementatie en service.

Pre-engineering

Het bedrijf onderscheidt zich van concurrenten door elk te leveren systeem te baseren op een grondige pre-engineering. Die aanpak zorgt voor meer begrip van de eigenschappen van de betreffende stofdeeltjes en maakt het mogelijk om knelpunten in een proces te identificeren. Dit biedt opdrachtgevers zekerheid dat een systeem ook werkelijk gaat doen waarvoor het is bestemd.

Nieuw management

In 2020 sloeg het bedrijf een nieuwe richting in toen Bas van den Bogerd aan boord kwam als Business Development Director. Hij completeert het team van Gerard de Jager en Managing Director Operations Martin Tukker die al 17 in dienst is. Vandaag de dag is JOA Air Solutions een bedrijf dat in eigendom is van haar medewerkers en waarvan de onafhankelijkheid borg staat voor het best mogelijke advies.

Toekomst

Bas van den Bogerd: “JOA Air Solutions is vereerd dat het de afgelopen kwart eeuw de meest toonaangevende fabrikanten uit de procesindustrie heeft gediend. We geloven dat er in de toekomst een blijvende behoefte zal zijn aan de beheersing van emissies. Onze missie is om de luchttechnische processen van zowel huidige als toekomstige opdrachtgevers zo efficiënt mogelijk te maken. We weten dat elk complex industrieel proces een oplossing op maat nodig heeft. Systemen die optimaal werken gedurende de gehele levenscyclus en met de laagst mogelijke kosten. We blijven investeren in R&D om ook in de toekomst relevant te blijven. Dat is ook de reden dat we met langlopende relaties hebben. We zijn trots op de groep loyale opdrachtgevers die met de jaren is gegroeid.”

JOA Air Solutions in Delft

Jubileumviering

Om het jubileum te vieren deze speciale gelegenheid te herdenken, organiseert JOA Air Solutions op 13 april een seminar voor opdrachtgevers, relaties en medewerkers in het Louwman Automobile Museum in Den Haag. Het evenement richt zich op energiebesparing, economische trends voor industriële fabrikanten, mitigatie van klimaatverandering en oplosmiddelextractie.

Zie ook JOA in Innovatie Top 100

Bedrijfsgegevens JOA Air Solutions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.