Ga naar hoofdinhoud

LDL introduceert Donaldson nanofiber-filter in feed

Tubelures voor de stofvrije vervanging van filterpatronen

LDL Bulkhandling B.V. introduceert in samenwerking met Donaldson Nederland in de diervoederindustrie een ontstoffingstechnologie op basis van nanofiber-filtermedia.

De nanofiber filtertechnologie is door Donaldson in eigen huis ontwikkeld. Het hart van deze technologie is een filtermedium van ‘spunbonded ultra web’ nanofibers. Het bestaat uit vezels op nanoschaal die tot een zeer fijnmazig web zijn gesponnen. Het materiaal kan uiterst fijne stofdeeltjes uit een luchtstroom afscheiden. Stofdeeltjes van 0,5 micron en groter worden voor 99,999% afgescheiden. Het substraat vervuilt nauwelijks, omdat het stof zich op het web afzet. Bij een omkering van de luchtstroom vindt een snelle reiniging plaats. De drukval blijft laag en de afscheidingsgraad hoog. Emissies kunnen worden teruggebracht tot minder dan 0,2 mg/Nm3.

ABZ Diervoeding

“Om de meerwaarde van dit systeem vast te stellen hebben we in onze fabriek met LDL Bulkhandling in 2018 eerst een pilot opgezet”, aldus Jacob van de Kamp, technisch bedrijfsleider bij ABZ Diervoeding in Nijkerk. “Aanleiding voor de pilot was de vervanging en opschaling van drie bestaande DCE Dalamatic enveloppenfilters. De DCE-kasten stonden echter min of meer ingeklemd in de fabriek, zodat de ruimte ontbrak om groter te bouwen. LDL Bulkhandling stelde daarom voor testen uit te voeren met het nanofilter.”
Naast de bestaande kasten werd een opstelling gerealiseerd met het DFE Donaldson cartridgefilter. Het filter staat achter een koeler van producten die vetten en melasse bevatten. Daarbij is de lucht uit de koeler warm en erg vochtig. De pilot slaagde en werd in februari 2020 beëindigd. Het systeem werd met LDLD opgeschaald naar een DFE procesfilter en ABZ Diervoeding profiteert nu als een van de voorlopers van de nanofiber-technologie.

Arie Blok

Inmiddels hebben ook andere relaties van LDL Bulkhandling – waaronder diervoerderfabrikant Arie Blok in Woerden – gekozen voor een DFE Donaldson patroonfilter. Ook deze klanten zijn onder de indruk van de hoge filterefficiency (<1 mg/Nm3), de lage delta P (dus een lager energieverbruik van ventilatoren), de compacte bouw, het eenvoudige onderhoud (vervanging filterpatronen) en de gunstige aanschafprijs.

Toegevoegde waarde

In een markt waar enveloppen- en slangenfilters de standaard zijn, is het soms lastig bedrijven te overtuigen van de voordelen van de DFE cartridge-filters. LDL Bulkhandling en Donaldson Nederland wijzen daarom bewust op de toegevoegde waarde van installaties die vaak worden gezien als een sluitpost. Het gaat dan om zaken zoals ruimtebesparing, reductie van energiekosten, verlaging van service-intervallen en – als dan toch onderhoud nodig is – de kortst mogelijke down-time. Andere doorslaggevende factoren zijn de betere processtabiliteit en de hogere efficiency van de afscheider, bijvoorbeeld om geuroverlast in de omgeving te minimaliseren. In een wereld waar fijnstof steeds minder wordt geaccepteerd, kan het nanofilter het verschil maken.

Bedrijfsgegevens Donaldson Europe bvba

Meer over LDL Bulkhandling BV (LANDD)

Zie het volledige artikel in Stofbestrijding, mei 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.